Razlika između verzija stranice "Rt dobre nade"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: nn:Kapp det gode håp
SieBot (razgovor | doprinosi)
Red 51: Red 51:
[[lt:Gerosios Vilties kyšulys]]
[[lt:Gerosios Vilties kyšulys]]
[[lv:Labās Cerības rags]]
[[lv:Labās Cerības rags]]
[[mk:’Рт на добра надеж]]
[[mr:केप ऑफ गुड होप]]
[[mr:केप ऑफ गुड होप]]
[[nl:Kaap de Goede Hoop]]
[[nl:Kaap de Goede Hoop]]

Verzija na dan 10 novembar 2009 u 23:27

Rt Dobre Nade

Rt Dobre Nade (afr. Kaap die Goeie Hoop) je kameniti rt na atlantskoj obali Južne Afrike. Postoji veoma česta zabluda da je rt Dobre Nade najjužnija tačka Afrike, ali to nije tačno. Najjužnija tačka Afrike je udaljena oko 150 km jugoistočno na rtu Agulhas. Kao jedan od najpoznatijih rtova u južnom Atlantiku, rt Dobre Nade je bio od posebnog značaja mornarima dugo godina i često se spominje samo kao "Rt".

Historija

Prvi Evropljanin, koji je došao do Rta dobre nade bio je portugalski istraživač Bartholomeu Dias 1488. Najprije ga je Dias imenovao kao Olujni rt, ali portugalski kralj ga je preimenovao u Rt dobre nade, jer je pružao nadu da se otvara pomorski put za Indiju. U zemlji oko rta živeli su Hotentoti. Prvi Holanđani su se naselili 1652. Holandski kolonijalni upravitelj Jan van Ribek je tu na oko 50 kilometara od rta uspostavio logor za snabdjevanje Holandske istočnoindijske kompanije. Tu se kasnije razvio grad Capetown. Snabdjevanje svježom hranom je bilo od najveće važnosti za duga putovanja oko Afrike, pa je Capetown postao značajna stanica i luka za brodove. Hugenoti su 31. decembra 1687. stigli u Capetown. Hugenoti su pobjegli od vjerskih progona iz Francuske u Holandiju. Holandiji su bili potrebni vješti farmeri na Rtu dobre nade, pa su tu preselili hugenote. Kolonija je polako rasla i za 150 godina protezala se nekoliko stotina kilometara sjeverno i sjeveroistočno. Velika Britanija je 1795. zauzela koloniju Kejp, ali 1803. se povukla. Ponovo su zauzeli koloniju 1806. Teritorija je postala deo Velike Britanije po engleskoholandskom sporazumu iz 1814. i od tada je to bila Kejp kolonija. Ostala je britanska kolonija sve do nezavisnosti Unije Južne Afrike 1910. godine.

Flor i fauna

Rt dobre nade je raznovrstan habitat, od stijena, plaža do otvorenog mora i tu živi najmanje 250 vrsta ptica. Strateška tačka rta između dva okeana osigurava raznolik i bogat život u moru. Tu se mogu vidjeti kitovi, foke i delfini.

Veliko je bogatstvo biljnog svijeta u okolini rta. Ima oko 1.100 vrsta biljaka, od kojih su mnoge endemske vrste.