Ugovor: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjen 1 bajt ,  prije 12 godina
m
robot Mijenja: zh:契约; kozmetičke promjene
m (robot Dodaje: sk:Zmluva)
m (robot Mijenja: zh:契约; kozmetičke promjene)
'''Ugovor''' je saglasnost izjavljenih volja dvije ili više stranaka u cilju postizanja određenih pravnih dejstava.
 
== Nastanak ugovora ==
 
Uslovi za nastanak:
4.ostali uslovi za zaključenje
 
Saglasnost izjavljenih volja (podudaranje) je neophodan uslov za zaključenje ugovora, ali ne mora biti dovoljan, potrebno je da je dozvoljen i moguć [[predmet]], [[osnov]] i nekad ako je potrebna posebna [[forma ugovora|forma]].
[[Pregovori]] su priprema za stvaranje ugovora. To su sve radnje koje prethode postizanju saglasnosti volja. Kada se postigne saglasnost volja o [[bitni elementi ugovora|bitnim elementima ugovora]], možemo reći da je nastao ugovor. Pregovori ne obavezuju i svaka strana ih može raskinuti kad hoće, jedino će odgovarati (za [[šteta|štetu]] nastalu vođenjem pregovora) ona strana koja je vodila pregovore bez namjere da zaključi ugovor ili je imala namjeru pa odustala bez osnovanog razloga. Ugovor je zaključen onog časa kada ponudilac primi izjavu ponuđenog da prihvata ponudu.
 
== Ponuda ==
 
'''[[Ponuda]]''' jedne strane je konačni prijedlog, određenom licu sa namjerom zaključenja ugovora (animus contrahendi), koji sadrži sve bitne elemente ugovora tako da bi se njegovim prihvatanjem mogao zaključiti ugovor. Ako je za ugovor potrebna određena forma onda i ponuda mora biti u toj formi.
Objektivno bitni elementi ugovora su sadržani u zakonu, definisani su za pojedinačne vrste ugovora. Subjektivno bitni el. ugovora su oni koje jedna strana diže na nivo bitnih.
Sporedne tačke – ako ih ugovaraći nisu sami utvrdili – može ih odrediti sud (vodeći računa o prethodnim pregovorima) Kod neimenovanih ugovora ako se mogu izdvojiti bitni uslovi primjeniće se ovo pravilo.
 
[[Imperativne norme]] su predviđene u zakonu i stranke ih ne mogu mjenjati za razliku od [[dispozitivnih normi]] koje su zakonska pravila koja stranke mogu izmjeniti i suprotno predvidjeti.
 
== Načini prihvatanja ponude ==
 
* neposredno
 
Neposredno prihvatanje ponude je: izriječno, potpisivanjem pismena, opšteusvojenim znacima.
Posredno prihvatanje ponude se vrši konkludentnim radnjama.
'''Konkludentne radnje''' nisu neposredna izjava volje, ali se može posredno, sa sigurnošću, s obzirom na okolnosti, izvesti zaključak da lice njima izražava volju.
 
Po pravilu šutnje ponuđenog nije znak prihvatanja. Izuzetak je predviđen kad je ponuđeni u stalnoj poslovnoj vezi s ponudiocem u pogledu određene robe. Potrebno je da obje strane izjave volju. Takođe neodgovaranje nije znak prihvatanja (npr. Ako poslanu stvar ne vrati u određenom roku).
[[uk:Договір]]
[[vi:Hợp đồng]]
[[zh:契]]
66.768

izmjena

Navigacija