Razlika između verzija stranice "Bagdad"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TobeBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: jbo:bagdad
m robot Dodaje: yo:Baghdad
Red 177: Red 177:
[[wo:Bagdad]]
[[wo:Bagdad]]
[[yi:באגדאד]]
[[yi:באגדאד]]
[[yo:Baghdad]]
[[zh:巴格达]]
[[zh:巴格达]]
[[zh-min-nan:Baghdad]]
[[zh-min-nan:Baghdad]]

Verzija na dan 28 novembar 2009 u 19:31

Bagdad
Centralna banka u Bagdadu
Centralna banka u Bagdadu
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaIrak Irak
 • GuvernerHussein Al Tahhan
Površina
 • Ukupno734 km2
Stanovništvo (2006)
 • Ukupno7.000.000

Bagdad (Baghdad) je glavni grad Iraka i ujedno drugi po veličini grad u jugozapadnoj Aziji, odmah nakon Teherana. Leži na obalama rijeke Tigris, na mjestu nekadašnjeg centra drevne islamske civilizacije.

U Bagdadu živi 5.672.516 ljudi (stanje 2005.). Službeni jezici Iraka su arapski i kurdski. Irački gradovi, a pogotovo glavni grad Bagdad, posjeduju dobar obrazovni sistem. Osnovno školstvo je besplatno, no ipak je nepismenost i dalje velika. Bagdad je sjedište 3 od ukupno 6 univerziteta Iraka (Bosna i Hercegovina 8). Zdravstvena njega je nedovoljna.

Velika većina stanovništva su Arapi, a u gradu postoji i značajna nacionalna zajednica Kurda, kao i manje zajednice Turkmena i Asiraca. U višemilionskoj metropoli živi i dio Sudanaca.

Klima

Temperatura na području Bagdada kreće se od 9,4 °C zimi do 33,3 °C u julu i Augustu. Period najvećih padavina je u oktobru i maju.

Vjera

95% stanovništva grada su muslimani, zbog čega gradsku sliku krase mnogobrojnedžamije. Bagdad je i historijsko sjedšte patrijarha Istočne asirijske crkve.

Znamenite ličnosti

Ostalo

Bagdad je kulisa brojnih bajki, priča i legendi, objavljenih u sklopu monumentalnog djela "Priče iz 1001 noći" (primjerice Aladin, Ali Baba i 40 razbojnika, Bagdadski lopov i druge.

Također pogledajte

  • Jacob Lassner: The Caliph’s personal Domain. The City Plan of Baghdad Re-Examined. IN: Hourani/Stern (Hrsg.): The Islamic City. Oxford 1970.
  • Jacob Lassner: The Topography of Baghdad in the Early Middle Ages. Text and Studies, Detroit 1970.
  • Vincenzo Strika und Jabir Khalil: The islamic Architecture of Baghdad. The Results of a Joint Italian – Iraqi Survey, Napoli 1987.

Vanjski linkovi

Također pogledajte

Spisak glavnih gradova