Razlika između verzija stranice "Seoul"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: roa-rup:Seoul
m robot Dodaje: yo:Seoul
Red 121: Red 121:
[[war:Seoul]]
[[war:Seoul]]
[[wuu:首尔]]
[[wuu:首尔]]
[[yo:Seoul]]
[[zh:首爾]]
[[zh:首爾]]
[[zh-classical:首爾]]
[[zh-classical:首爾]]

Verzija na dan 28 novembar 2009 u 21:16

Pogled na Seoul

Seoul (서울) je glavni grad Južne Koreje i jedan od najnaseljenijih gradova na svijetu, koji se nalazi u sjeverozapadnom djelu zemlje na rijeci Han. Ustanovljavanjem Južne Koreje (1948) postao je glavni grad države, izuzev u kratkom vremenu za vrijeme Korejskog rata.

Seoul se nalazi na severozapadu zemlje, južno od Korejske demilitarizacione zone, na rijeci Han. Grad je politički, kulturni, društveni i ekonomski centar Južne Koreje. Također je i centar međunarodnog biznisa, finansija, multinacionalnih korporacija i svjetskih organizacija. Pošto je i glavni grad jedne od najmoćnijih svjetskih privreda, njegov globalni status je u stalnom porastu. Danas je jedan on najočitijih simbola korejske privrede ("Čudo na rijeci Han").

Urbano područje Seula ima 10,3 miliona stanovnika (2003), i po tome je 22. najnaseljeniji grad na svijetu. Ovo rangiranje je podložno promjenama prema raznim nezavisnim izvorima, po kojima postoje razlike između metropole i prigradskih naselja. Njegova gustoća je tako velika da ga smatraju jednim od "najdigitalnijih" gradova u današnjoj globalno povezanoj ekonomiji. U gradu je registrirano više od milion vozila koji stvaraju ogromne saobraćajne gužve koje traju do ponoći. Veliko područje metropole Seoula, sa velikim gradskom lukom Inčion, transportnim pojasom i prostranim rezidencijalnim područjem Seongnam, je jedno od najnaseljenijih mjesta na svijetu. Posljednjih godina gradske vlasti su preduzele opsežne mjere za zaštitu grada od zračnog i vodenog zagađenja, što je rezultiralo čistijom atmosferom, iako je zagađenje zraka i dalje vrlo problematično.

Šablon:Link FA