Razlika između verzija stranice "Muniri Belgradi"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 1: Red 1:
'''Muniri Belgradi Šejh Ibrahim ibn Iskender el-Bosnevi'''. Naziv Belgradi dobio je po tome što je veći dio svog života proveo u Beogradu kao [[muderis]] i [[kadija]]. Njegovo djelo »Subulul-huda« (Staze pravog puta), napisano na turskom jeziku, raspravlja o obredoslovlju i nalazi se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Napisao je i jedno geografsko djelo. Umro je 1635. godine.
'''Muniri Belgradi Šejh Ibrahim ibn Iskender el-Bosnevi'''. Naziv Belgradi dobio je po tome što je veći dio svog života proveo u [[Beograd]]u kao [[muderis]] i [[kadija]]. Njegovo djelo »Subulul-huda« (Staze pravog puta), napisano na [[Turski jezik|turskom jeziku]], raspravlja o obredoslovlju i nalazi se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Napisao je i jedno geografsko djelo. Umro je [[1635]]. godine.


[[Category:Bosanskohercegovačka književnost|Belgradi, Muniri]]
[[Category:Bosanskohercegovačka književnost|Belgradi, Muniri]]

Verzija na dan 18 juni 2006 u 11:36

Muniri Belgradi Šejh Ibrahim ibn Iskender el-Bosnevi. Naziv Belgradi dobio je po tome što je veći dio svog života proveo u Beogradu kao muderis i kadija. Njegovo djelo »Subulul-huda« (Staze pravog puta), napisano na turskom jeziku, raspravlja o obredoslovlju i nalazi se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Napisao je i jedno geografsko djelo. Umro je 1635. godine.