Razlika između verzija stranice "Atlantida"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 82.208.197.150 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao VolkovBot
Red 13: Red 13:
Zemljom je vladao [[Atlant]] uz pomoć 10 careva. Sastajali su se svakih 6 godina, donosili zakone i sudili.
Zemljom je vladao [[Atlant]] uz pomoć 10 careva. Sastajali su se svakih 6 godina, donosili zakone i sudili.


Stanovništvo je uživalo u sreći i bogatstvu sve dok njihovi carevi nisu zaratili sa ostatkom svijeta.Atlantida je jedne noci jednostavno nestala...Smatra se da je nestala jer je voda odnjela strujom ili da je bog jednostavno uzeo...Niko ne zna tu misteriju.tako lepa i divna drzava je nestala kao da nikadanije postojala ([[po legendi]])
Stanovništvo je uživalo u sreći i bogatstvu sve dok njihovi carevi nisu zaratili sa ostatkom svijeta. Atlantiđanima neprijateljsku vojsku predvodili su [[Grci|Jelini]], a na njihovom čelu bijaše [[Atena (država)|Atenjani]]. U strahovitoj bici Grci su odnijeli potpunu pobijedu i spriječili Atlantiđane da se prošire "s ove strane Herkulovih stuba".


== Ostali antički autori impresionirani Atlantidom ==
== Ostali antički autori impresionirani Atlantidom ==

Verzija na dan 5 januar 2010 u 12:37

Atlantida je ostrvo legendarne drevne kulture, o čijem samom postojanju i lokaciji nema čvrstih dokaza. Prvi put Atlantidu spominje starogrčki filozof Platon, koji kaže da je ona razorena prirodnom katastrofom, najvjerovatnije potresom ili potopom.

To je navodno bilo više od 9 000 godina prije Platona.

Opis

U djelu "Critas", Platon opisuje rat između Atlanta i ostatka tadašnjeg svijeta. Navodno se dogodio 9 000 godina prije Platona i završen je prirodnom katastrofom.

Prema Platonu, Atlantida je bila veliko ostrvo, veličine kao Libija i Azija zajedno. Nalazio se s "one strane Herkulovih stuba" (Gibraltar). To je bila plodna i bogata zemlja, koja je davala dvije žetve godišnje. Stanovništvo se bavilo poljoprivredom, stočarstvom i zanatima. Kopali su i topili rude. U izobilju je bilo zlata, najcjenjenijeg materijala. Raširen je bio i materijal "orihalk".

U sredini ostrva nalazila su se dva izvora; jedan s hladnom, a jedan s toplom vodom. Oko njih su stanovnici izgradili bazene za kupanje, od kojih su neki bili pokriveni. Postojalo je više gradova i tri pristraništa.

Zemljom je vladao Atlant uz pomoć 10 careva. Sastajali su se svakih 6 godina, donosili zakone i sudili.

Stanovništvo je uživalo u sreći i bogatstvu sve dok njihovi carevi nisu zaratili sa ostatkom svijeta. Atlantiđanima neprijateljsku vojsku predvodili su Jelini, a na njihovom čelu bijaše Atenjani. U strahovitoj bici Grci su odnijeli potpunu pobijedu i spriječili Atlantiđane da se prošire "s ove strane Herkulovih stuba".

Ostali antički autori impresionirani Atlantidom

i mnogi drugi.

Vanjski linkovi

Šablon:Link FA Šablon:Link FA