Razlika između verzija stranice "Frédéric Chopin"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TobeBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: sc:Frédéric Chopin
SashatoBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: it:Fryderyk Chopin
Red 62: Red 62:
[[io:Frédéric Chopin]]
[[io:Frédéric Chopin]]
[[is:Frédéric Chopin]]
[[is:Frédéric Chopin]]
[[it:Frédéric Chopin]]
[[it:Fryderyk Chopin]]
[[ja:フレデリック・ショパン]]
[[ja:フレデリック・ショパン]]
[[ka:ფრედერიკ შოპენი]]
[[ka:ფრედერიკ შოპენი]]

Verzija na dan 28 januar 2010 u 07:30

Frédéric Chopin
Jedina fotografija Frédérica Chopina
Rođenje
Frédéric François Chopin
Fryderyk Franciszek Chopin

22. februar 1810.
Smrt17. oktobar 1849.
EraRomantizam
Značajna djela
Polonaise
Posmrtni marš

Frédéric François Chopin (bosanski izgovor: Frederik Šopen; poljski jezik: Fryderyk Franciszek Chopin, (Żelazowa Wola, 22. februar 1810. - Pariz, 17. oktobar 1849.), poljski kompozitor i pijanist.

Rano djetinjstvo proveo je u domovini, a ranu mladost na putovanjima u Berlinu, Beču i Dresdenu, te odlazi iz Poljske sa željom da se usavrši u inostranstvu, ne sluteći da se više nikada neće vratiti u domovinu. Napokon je 1830. došao u Pariz - grad koji se i danas ponosi razdobljem u kojem je mladi Poljak odredio stilske i estetske smjernice klavirskoga romantizma.

Kao veliki domoljub, trajno se družio s Poljacima u Parizu. Njegova ljubav i život s književnicom George Sand postali su predmet opsežne literature. Osim manjeg broja orkestralnih i komornih djela, te 17 poljskih pjesama za glas i klavir, Chopin je komponirao isključivo djela za klavir. Chopin je bio jedinstven kao pijanist, izvođač vlastitih djela i sasvim poseban i usamljen kao autor. Bio je bez uzora u prijašnjim razdobljima klasične muzike i gotovo bez nasljednika. Ostavio je opus od 74 štampanih djela koja po svojoj formalnoj strukturi i poetskim obilježjima nemaju premca u evropskoj muzici. Svojom je umjetnošću odlučno djelovao na klavirsku muziku i interpretativni stil, pa njegov uticaj dopire i u 20. vijek. Umro je od tuberkoloze pluća. Šablon:Link FA

Šablon:Link FA