Razlika između izmjena na stranici "Opatija Marija Zvijezda"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka izmjene
[[Image:Trapisti-Marija Zvijezda.jpg|thumb|right|Marija Zvijezda pokraj Banja Luke]]
Opatija "Marija Zvijezda" ([[Njemački jezik|njem]].: ''Mariastern'') je samostan [[Trapisti|trapističkog reda]] u [[Bosna i Hercegovina|Bosni]] nedaleko od [[Banja Luka|Banja Luke]]. Utemeljio ga je [[Franz Pfaner]] u drugoj polovici 19. stoljeća dok su [[Bosna i Hercegovina|Bosnom i Hercegovinom]] još vladali [[Osmanlije]]. Godine [[1869]]. grupa od sedam monaharedovnika iz njemačke opatije [[Samostan Mariawald|Mariawald]] došla je u Banju Luku i osnovala trapistički [[samostan]] "Marija Zvijezda". Prvi poglavar bio je Dom Franz Pfaner.
 
== Nekada najveći trapistički samostan na svijetu ==
 
Do prije [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]], brojna trapistička zajednica (preko 200 monaharedovnika), uz kontemplativni život, aktivno je djelovala na kulturnom području. Napravili su poznatu pivaru, prvu privatnu hidrocentralu, proizvodili poznati sir "Trapist", držali zanatske[[zanat]]ske škole. Do Prvog svjetskog rata bila je to najveća opatija trapističkog reda u svijetu. Život samostana s nešto manjim brojem monaharedovnika nastavljen je u svom redovnom ritmu izmjene molitve, rada i odmora sve do sljedećeg svjetskog rata. [[Drugi svjetski rat]] i [[Komunizam|komunistički]] režim zadali su najteži udarac ovom samostanu od kojeg se do danas nije oporavio.
 
== Težak udarac II. svjetskog rata ==
 
Bježeći pred partizanima "Mariju Zvijezdu" napušta velik broj braće koja se kasnije nastanjuju u austrijskom samostanu [[Engelszell]]. Preostali trapisti u "Mariji Zvijezdi" izloženi su progonima, zatvarani i maltretirani. Samostanu su oduzeti svi posjedi, zgrade, mašine, pa čak i sama glavna zgrada samostana. Mala skupina preostalih monaha nastavila je, koliko je to u onim okolnostima bilo moguće, redovnički život. Budući da su ostali bez svega, od biskupije im je povjereno vođenje novoutemeljene župe, kako bi imali barem neka sredstva za život. Trapisti su inače monaški red posvećen povučenom kontemplativnom životu, prema geslu [[Sveti Benedikt|sv. Benedikta]]: "Moli i radi", pa je ovo preuzimanje župe i župnog pastoralnog rada jedini takav slučaj u svijetu, nužnost uzrokovana teškim prilikama.
 
 
== Danas najmanji trapistički samostan na svijetu ==
Stanje nakon posljednjeg rata i srpske agresije u Bosni i Hercegovini još se više pogoršalo. Banja Luka je postala glavni grad entiteta Republike Srpske, nesrpsko stanovništvo je u velikoj većini protjerano, a sada nakon rata bilježi se tek manji broj povratnika. Danas je "Marija Zvijezda" najmanja zajednica trapističkog reda u kojoj žive samo dva monaha.
 
Stanje nakon posljednjeg rata i srpske agresije u Bosni i Hercegovini još se više pogoršalo. Banja Luka je postala glavni grad entiteta [[Republika Srpska|Republike Srpske]], nesrpsko stanovništvo je u velikoj većini protjerano, a sada nakon rata bilježi se tek manji broj povratnika. Danas je "Marija Zvijezda" najmanja zajednica trapističkog reda u kojoj žive samo dva monaharedovnika.
Austrijski novinar Nikolaus Friedwagner napisao je malu monografiju o historiji ovog trapističkog samostana. Izdana je [[2005]]. godine, dvojezično, na hrvatskom i njemačkom jeziku:
 
[[Austrija|Austrijski]] novinar [[Nikolaus Friedwagner]] napisao je malu monografiju o historiji ovog trapističkog samostana. Izdana je [[2005]]. godine, dvojezično, na hrvatskom i njemačkom jeziku:
 
==Reference==
5.976

izmjena

Navigacija