Razlika između verzija stranice "TELNET"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
Red 37: Red 37:
[[ku:Telnet]]
[[ku:Telnet]]
[[lv:Telnet]]
[[lv:Telnet]]
[[ml:ടെൽനെറ്റ്]]
[[ml:ടെല്‍നെറ്റ്]]
[[nl:Telnet]]
[[nl:Telnet]]
[[no:Telnet]]
[[no:Telnet]]

Verzija na dan 7 februar 2010 u 03:31

Telnet (engleski: TELetype NETwork) je mrežni protokol unutar IP grupe protokola na Internetu ili u lokalnim mrežama koji korisniku omogućava da se sa svog računara pomoću istoimenog interaktivnog klijentskog programa spoji na fizički udaljeni server i na njemu izvršava neke operacije. Taj server, koji još nazivamo i udaljeni računar, uglavnom radi pomoću nekog od UNIX operativnih sistema. Za pristup udaljenom računaru korisnik mora na njemu imati otvoren korisnički račun (engleski: account).

Kada se korisnik pomoću specijalizovanog programa za telnet (engleski: telnet client) spoji na udaljeni računar, njegov lokalni računar služi za unos naredbi koje se izvršavaju na udaljenom računaru, a na monitoru se ispisuje ono što se događa na udaljenom računaru. Zapravo u telnet programu se radi kao da se na udaljeni računar priključi vlastita tastatura i monitor.

Telnet je kao jedna od usluga Interneta bio popularan prije razvoja današnjih osobnih računara. Tada se nekom serveru pristupalo preko terminala radi korištenja programa koji su na njemu bili instalirani, npr. za čitanje i pisanje e-mail poruka, za praćenje news grupa, za pristup raznim bazama podataka itd. Telnet je tekstualna usluga bez ikakvih grafičkih elemenata. Danas usluge telneta koriste uglavnom administratori računara kako bi pristupili funkcijama za konfigurisanje i održavanje servera.