Razlika između verzija stranice "Razgovor:Republika Srpska"

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 157: Red 157:


:::::::Onda ga trošimo skupa. I ja pišem članke, zamisli. Naučili smo lekciju zajedno. --[[Korisnik:Mhare|Haris]] 00:09, 5 juli 2006 (CEST)
:::::::Onda ga trošimo skupa. I ja pišem članke, zamisli. Naučili smo lekciju zajedno. --[[Korisnik:Mhare|Haris]] 00:09, 5 juli 2006 (CEST)
::::::::Ah, zar i preko raspusta učim lekcije... Dovraga... No, eto, što ne škodi samo može da koristi. --[[Korisnik:Бормалагурски|Бормалагурски]] 00:13, 5 juli 2006 (CEST)
:::To što ne poštuješ wikipediju me ne zanima, kao ni to što se ti ne osjećaš kriv, a prema pravilima na wikipediji (da, pravila postoje), članci trebaju biti objektivni, dakle ako ti napišeš da je neko glup ili budala ili štagod, to ne može ostati tako. Idi ako hoćeš, sam si kriv. --[[Korisnik:Emx|Emx]] 23:42, 4 juli 2006 (CEST)
:::To što ne poštuješ wikipediju me ne zanima, kao ni to što se ti ne osjećaš kriv, a prema pravilima na wikipediji (da, pravila postoje), članci trebaju biti objektivni, dakle ako ti napišeš da je neko glup ili budala ili štagod, to ne može ostati tako. Idi ako hoćeš, sam si kriv. --[[Korisnik:Emx|Emx]] 23:42, 4 juli 2006 (CEST)



Verzija na dan 5 juli 2006 u 00:13

Srpska

Republika Srpska (RS) = Srpska


Netačnosti

Članak obiluje netačnostima vezanim uz statističke podatke (broj stanovnika npr). Neke kvalifikacije iz historijskog dijela su čisto političke. Pozdrav Ferdo

Kredibilitet i vandalizam

Ako neko zavrijedjuje objasnjenje za gomilu nebuloza i netacnosti koje se pokusavaju nasiliti u ovaj clanak a koji se pokusava podmetnuti kao Historija Republike Srpske od neolita neka to trazi na ovoj stranici prije nego pravi radikalne promjene na claku. --Dado 23:42, 31 mar 2005 (CEST)


Ovo je slobodne enciklopedije, ne? Di piše da je potrebno tražiti...(?) hahaha --Orson 23:45, 31 mar 2005 (CEST)

Wikipedija na bosanskom jeziku je poligon nacionalista! Ovo nema nikakve veze s slobodnim enciklopedijama! Iskreno se nadam da će META nešto poduzeti po tom pitanju! --Orsоn 00:10, 1 apr 2005 (CEST)


A ja se iskreno nadam da ce psiholozi poduzeti nesto po tvom pitanju. Da li si uopste u stanju da razgovaras o cinjenicama a da u medjuvremenu ne divljas po clanku i pozivas se na nacionalizam kad ti odgovara. Objasni svoje stavove i na koji nacin mislis da tvoje dopune u dijelu Historije imaju i trunku kredibiliteta nakon sto su diskreditovane na vise clanaka na engleskoj Wikipediji (ne zelim da trosim vrijeme da ih sve ponavljam). --Dado 00:24, 1 apr 2005 (CEST)


"Vizantinci"? "Vreme"? Što si ovdje kad ni ne znaš bosanski jezik? Asim Led 00:30, 1 apr 2005 (CEST)

A što je sporno pisati ono što se događalo na današnjoj teritoriji R.Srpske kroz povjest? Vi ne da ste nacionalisti, već puki šovinisti, koji ne daju staviti osnovne podatke, npr: Republika Srpska ima svoju vladu, grb, himnu, predsjednika, skupštinu, aviokompaniju (Air Srpska), poštanski sistem, vojsku (Vojska Republike Srpske), carinsku službu i policiju.. Sa (l)userima na Wikipediji na bosanskom jeziku ne vrijedi polemizirati. Oni samo seru o nacionalizmu i ništa ne pišu. ...šetkaju se kroz dva-tri članka, očekujući slučajne prolaznike... Da, dakle, to je to kenjanje o jezicima... Pa, "lektoriši", tzv. administratore! --Orsоn 00:36, 1 apr 2005 (CEST)

Neću te ja ništa "lektorisati", samo mislim da ako ćeš pisati na bosanskoj wikipediji valjda bi trebao znati osnovne razlike između srpskog i bosanskog, ili barem izmjeniti ekavicu. To da Republika Srpska ima svoju vladu, grb, predsjednika, skupštinu, aviokompaniju itd. nije ništa posebno jer sve to ima i drugi entitet. A o tvojoj verziji historije neću ponavljati to što sam već deset puta rekao na engleskoj wikipediji. Asim Led 00:53, 1 apr 2005 (CEST)


Orson, da imaš imalo kućnog odgoja, glavu bi zabio u pijesak i začepio usta zauvijek. RS je genocidna tvorevina, u kojoj je počinjen genocid i to je dokazao Hag. Izmišljati teze o historijskom kontinuitetu tvorevine nastale na genocidu u protekloj agresiji na BiH, je žalosno i bijedno. Naravno Srbi su poznati po guslarskoj tradiciji, pa tako im nije teško da izguslaju neki novi mit(čitaj: hit) o nebeskom "poreklu". Umjesto da vam RS bude najveća sramota u historiji, jer je njeno kompletno vojno-političko rukovodstvo završilo u Hagu, i da se stidite Radovanove umotvorine, vi izmišljate priče o historiji.Emir Arven 01:11, 1 apr 2005 (CEST)


Arsime, Orson zna ono što si rekao na enkleskom jeziku, mogu ja to čitati a ima ih koji ne znaju čitati engleski jezik. Internet je javni i uvijek ima više koji samo prate diskusiju (kao i ja dok nisam ovo pisao). Jasno mi je zašto imaš pravo a ne Orson a možda nije svima.Dejvid 11:34, 2 apr 2005 (CEST)

A zašto onda istorija Sandžaka počinje od Ilira, kad Sandžak nije postojao u vreme Ilira? Ovde se očigledno koriste dvostruki standardi. http://bs.wikipedia.org/wiki/Sandžak -Mića-

Zbog toga što je Sandžak povijesno područje. Ima 500 godina historije pa vrijedi napisati kako i zašto je Sandžak nastao, a onda i o tome što je bilo prije toga. Inače, taj dio o Ilirima (i Srbima) je jedan mali dio te historije Sandžaka... većina sekcije se bavi sa Osmanskom erom (kao što i treba).
Republika Srpska nije povijesno područje. Nastala je zbog genocida i nedavne politike, i ako ne bi bila prihvaćena politčki onda ne bi ni postojala (dok Sandžak nije prihvaćen politički ali ipak postoji). Da razumiješ kako i zašto je nastala Republika Srpska ne trebaš znati bilo šta prije 1992. godine. Link do članka o Velikoj Srbiji bi bio dosta. Asim Led 00:59, 29 maj 2005 (CEST)[odgovori]

Interwiki

Ova stran je zaštićena. Molim nekoga sa administratorskim pravima, da u nju ubaci i interwiki poveznicu na sl:Republika Srbska. Hvala! --Romanm 14:35, 17 juli 2005 (CEST)[odgovori]

Pridjevi

Treba pridjeve poput srpski, bosanski itd. promijeniti jer su sada ispisani sa velikim pocetnim slovom, sto je naravno netacno po pravopisu.

Spisak opština u RS je netačan, jer pored Istočne Ilidže stoji i Kasindol, pored Istočnog Novog Sarajeva i Lukavica, prvo su važeća a drugo bivša imena opština. Za tačan spisak opština pogledati www.vladars.net

Odluka ustavnog suda o zastavi i grbu RS

Član 2. Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, u dijelu u kojem je propisano da se zastavom, grbom i himnom Republike Srpske «predstavlja državnost Republike Srpske», nije u skladu sa čl. I/1. i I/2. Ustava Bosne i Hercegovine i da član 3. Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, u dijelu u kojem je propisano da se simboli Republike Srpske upotrebljavaju «u skladu sa moralnim normama srpskog naroda» nisu u skladu sa članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa čl. 1.1. i 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije iz Aneksa I na Ustav Bosne i Hercegovine, te ih je Ustavni sud u tom dijelu i ukinuo. Ukinute odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u «Službenom glasniku Bosne i Hercegovine», u skladu sa članom 63. stav 3. Pravila Ustavnog suda.

Ukinuti neustavni simboli RS ce biti uklonjeni sa wikipedije.

Bosanski jezik u Srpskoj?

U ustavu Srpske ne postoji nešto što se zove "bosanski jezik". Mislim da to što se ovdje naziva "bosanski jezik" predstavlja "jezik kojim govore Bošnjaci", kako stoji u srpskom ustavu. Da to stoji negdje u tekstu, ne bi bilo frke, imate pravo da pišete šta hoćete na svojoj vikipediji, ali to stoji u onom dijelu gdje stoje činjenice koje se preuzimaju iz relevantnih izvora, u ovom slučaju najrelevantnijeg - ustava. Način na koji ste redali jezike ne želim ni da spominjem. Yossarian 21:52, 20 juni 2006 (CEST)[odgovori]

Ustav BiH je nadređen Ustavu RS. Obaveza je bila da se Ustav RS uskladi sa Ustavom BiH po kojem je bosanski jezik zvanični jezik u BiH. To što Srbi negiraju bosanski jezik je njihov problem, a Bošnjake ne treba uopće da tangira, to je samo kontinuitet genocidne politike započete rječima Radovana Karadžića u skupštini BiH: ...Bosnu u pakao, a muslimanski narod u nestanak. Što se tiče upotrebe naziva bosanskog jezika on se i u RS upotrebljava kao bosanski, a ne bošnjački, s obzirom na ranije pomenuti pravni okvir. TV RS upotrebljava naziv bosanski jezik:НОВИНАР са познавањем језика бошњачког народа, односно босанског. Problem je samo što nacionalisti još žive u mitovima i legendama, pa nisu dovoljno informisani.--Emir Kotromanić 22:03, 20 juni 2006 (CEST)[odgovori]

Ma mani se "genocidne politike", to je tvoje subjektivno mišljenje i apsolutno je irelevantno. Ovdje se radi o Republici Srpskoj, te se treba poštovati ustav Republike Srpske koji jasno kaže: "srpski, hrvatski i jezik kojim govore Bošnjaci". Pogledaj malo srpski ustav ako meni ne vjeruješ. Yossarian 23:02, 20 juni 2006 (CEST)[odgovori]

Kao prvo, to uopće nije srpski ustav. A to što si naveo uopće ni ne pište tamo, što te dovodi u kontradikciju jer ni sam nisi pogledao taj ustav. Ono što piše je sljedeće:
"LXXI Амадмана на Устав РС који гласи: Службени језици Републике Српске су: језик српског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа.Службена писма су ћирилица и латиница." Što znači da ukoliko npr. neko bude pisao jezik bošnjačkog naroda, onda se treba pisati i jezik srpskog naroda umjesto srpski jezik. Kako je Ustav BiH nadređen Ustavu RS-a, onda se izvlači zaključak koji je to jezik srpskog naroda, a koji bošnjačkog. Što se tiče "genocidne politike" to nije moje subjektivno mišljenje nego presuda haaškog tribulana u predmetu Krstić.--Emir Kotromanić 23:20, 20 juni 2006 (CEST)[odgovori]

Prema mišljenju....?

Neko je napisao u članku da je prema mišljenju nekog naroda Republika Srpska genocidna tvorevina nastala na bla-bla....e, sad, da pitam ja nešto - otkad su lična mišljenja bitna, to jest ako se ovo ne izbriše, da li je u redu da ja onda napišem u članku o Bošnjacima (ili kako se već zove, ako ga uopšte i ima) da Srbi veliki broj Srba smatra da taj narod ne postoji, da su to poturice, ili da napišem u članku o bosanskom jeziku da veliki broj stanovnika Bosne i Hercegovine ne priznaje taj jezik, i da smatraju da je to srpski/hrvatski? Da li shvatate na šta ciljam? Yossarian 17:35, 3 juli 2006 (CEST)[odgovori]

Kojeg naroda? --Emir Kotromanić 18:12, 3 juli 2006 (CEST)[odgovori]

Smesta

Република Српска
Republika Srpska
Zastava Republike Srpske Grb Republike Srpske
Zastava Grb
Himna: Bože pravde
Položaj Republike Srpske
Glavni grad de jure Sarajevo, de facto Banja Luka
Službeni jezici srpski, hrvatski i jezik kojim govore Bošnjaci
Vlada Republika
 - Predsednik Dragan Čavić
 - Premijer Milorad Dodik
Površina  
 - Ukupno 24,811 km² 
 - Voda (%) n/a
Stanovništvo
 - 2001. 1,490,993 
 - Gustina 60/km2
 - Narodna
  pripadnost
  (1996)
Srbi: 90%
Bošnjaci: 7%
Ostali: 3%
Valuta Konvertibilna marka (KM)
Vremenska zona UTC +1

Ubacite ovaj šablon. Nametnuti Sud BiH je doneo odluku da se zastava i grb promene u roku od 6 meseci i RS, pa ni vaša Federacija, nisu još promenile zastave i grbove, niti će ih promeniti do kraja leta. Niste vi nikakvi proroci budućnosti, zastave i grbovi su i dalje na snazi i ovo što vi radite je skrnavljenje Dejtonskog sporazuma. Sanjajte samo o ujedinjenoj Bosni, al' za sada je ovo enciklopedija realnosti, pogledajte sve ostale Wikipedije da se uverite. I pre nego što mene optužite za nacionalistu, razmislite o vama, bosanskim Wikipedijancima, koji ne žele ni u članak o Republici Srpskoj da stave zastavu i grb Republike Srpske. Sram vas bilo, smesta da to ispravite. --Бормалагурски 06:07, 4 juli 2006 (CEST)[odgovori]

Koji je motiv toga? Ti si obični huškaš, samo bi naglasio tvoje nazivanje Suda BiH nametnutim. Na dan kada je donesena ta odluka suda, skinuta je zastava i federacije i RS-a. Ja ne znam ko je naknadno stavio zastavu za federaciju jer nisam bio jedno vrijeme ovdje a moje interesovanje i ne pokriva te teme. Ali sam dobro upamtio da su skinute obje zastave. Zato nemoj džabe da praviš problem, stvarno je bespotrebno ionako redovno dobijamo masovne vandalske napade koji nam razvale po stotinu članaka (IP adrese su redovno iz Srbije i Hrvatske). Dobro si se za sad pokazao, slabo se odnosiš sa ljudima (nazivaš ljude budalama, čitam narod i wikipediju propalim...), a poslije toga ne vidim čovjeka koji će tebe ovdje poslušati na ionako nebitnom članku. Znam da ćeš i poslije ovoga nalaziti svakakva opravdanja i pričati još dodatno, ali te molim, nemoj. Nema smisla. --Haris 17:40, 4 juli 2006 (CEST)[odgovori]

Bormalagurski, pazi da ne zaradiš ban, jer čes ga sa takvim tonom sigurno dobiti. Ovo nije kahvana pa da možeš da zapovjedaš kako ti je ćejf. --EmirA 19:55, 4 juli 2006 (CEST)[odgovori]

Pa očigledno je da provocira i hoće ban, radi kojih razloga ne znam tačno, i briga me je. Iskreno, od mene ge neće dobiti niti bi mu ko trebao dati. Što se mene tiče diskusija je dobrodošla ako će se koristiti ljepši rječnik, kao i izostavljanje nekih ličnih stavova i kojekakvih mišljenja. --Haris 20:22, 4 juli 2006 (CEST)[odgovori]
Ah, baš me briga da li ćete me blokirati, ne poštujem ovu wiki kol'ko crno ispod nokta. Kad sam prvi put hteo da se dogovorimo oko nekih stvari, bio sam vrlo fin i ljubazan, a vi ste me onako seljački ispalili, a sad mene optužujete da sam prostak zato što sam nazvao jednog čoveka budalom zbog toga što je rekao da je Tadić predsednik SCG. Ne osećam se krivim, a vi ste krivi za moje ponašanje, ja sam hteo lepo, al vidim da se s vama može samo ovako razgovarati. Ustvari, s vama se ni ne može razgovarati, odjava. --Бормалагурски 23:38, 4 juli 2006 (CEST)[odgovori]
Naravno, standardno. Mogao si nas poštediti odgovora, dakle mi smo krivi za tvoje ponašanje. Lijepo staro: Nisam ja! Hajd živ bio i svako dobro... eh jah. --Haris 23:50, 4 juli 2006 (CEST)[odgovori]
Jel ti to pokušavaš da si duhovit, Mustagrudiću, a? Pogledaj kakve sam poruke u početku ostavljao, pa malo razmisli zašto sam se promenio. --Бормалагурски 23:54, 4 juli 2006 (CEST)[odgovori]
Strašno, srceparajuće. Ne tražim od tebe ništa, niti iko, tvoj pristup je bio agresivan, to smo apsolvirali, a tvoj razgovor sa Dadom ne bih komentirao. Dakle jesmol' završili sa ovim, režiseru? Ili ćemo se još natezati oko ovako bezazlenih i nebitnih tema? --Haris 00:00, 5 juli 2006 (CEST)[odgovori]
Pa meni je svejedno dal' ćete vi ovde trošiti vreme, vaša je Wikipedija, ja na mojoj pišem članke umesto da se svađam sa korisnicima. Nadam se da si naučio nešto. --Бормалагурски 00:05, 5 juli 2006 (CEST)[odgovori]
Onda ga trošimo skupa. I ja pišem članke, zamisli. Naučili smo lekciju zajedno. --Haris 00:09, 5 juli 2006 (CEST)[odgovori]
Ah, zar i preko raspusta učim lekcije... Dovraga... No, eto, što ne škodi samo može da koristi. --Бормалагурски 00:13, 5 juli 2006 (CEST)[odgovori]
To što ne poštuješ wikipediju me ne zanima, kao ni to što se ti ne osjećaš kriv, a prema pravilima na wikipediji (da, pravila postoje), članci trebaju biti objektivni, dakle ako ti napišeš da je neko glup ili budala ili štagod, to ne može ostati tako. Idi ako hoćeš, sam si kriv. --Emx 23:42, 4 juli 2006 (CEST)[odgovori]
Nisam, ti si. --Бормалагурски 23:51, 4 juli 2006 (CEST)[odgovori]