Razlika između verzija stranice "Klasa (programiranje)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Benko (razgovor | doprinosi)
m dodati interwiki
Red 1: Red 1:
'''Klasa''' (na [[engleski jezik|engleskom]], ''class'') je struktura podataka u objektno-orijentiranim programskim jezicima ([[C++|C++]], [[Visual Basic]], C#, [[Java programski jezik|Java]]...) što nam omogućava da podatke (''atribute'') i operacije (''metode'') posmatramo kao jedan objekat čije su osobine upravo opisane u tim atributima, a kojima pristupamo pomoću operacija/metoda.
'''Klasa''' (na [[engleski jezik|engleskom]], ''class'') je struktura podataka u [[objektno orijentirano programiranje|objektno-orijentiranim]] [[programski jezik|programskim jezicima]] ([[C++|C++]], [[Visual Basic]], [[C šarp|C#]], [[Java programski jezik|Java]]...) što nam omogućava da podatke (''atribute'') i operacije (''[[računarska metoda|metode]]'') posmatramo kao jedan [[objekat (računari)|objekat]] čije su osobine upravo opisane u tim atributima, a kojima pristupamo pomoću operacija/metoda.


Primjer ([[C++]] klasa):
Primjer ([[C++]] klasa):
Red 16: Red 16:
</pre>
</pre>


Riječ '''private''' u ovom slučaju kazuje da atributima mozemo pristupati samo metodama koje su definisane unutar klase Auto. Riječ '''public''' omogućava da se atributima i/ili metodama pristupa javno.
Riječ '''private''' u ovom slučaju kazuje da atributima mozemo pristupati samo metodama koje su definisane unutar klase Auto. Riječ '''public''' omogućava da se atributima i/ili metodama pristupa javno. U [[računarstvo|računarstvu]] ovo se zove [[zatvorenost]].


Primjer:
Primjer:
Red 42: Red 42:


[[Category:Programiranje]]
[[Category:Programiranje]]

[[de:Klasse (objektorientierte Programmierung)]]
[[en:Class (computer science)]]
[[fr:Classe (informatique)]]
[[he:מחלקה (תכנות)]]
[[lt:Klasė (programavimas)]]
[[nl:Klasse (informatica)]]
[[ja:クラス (コンピュータ)]]
[[pl:Klasa (programowanie obiektowe)]]
[[pt:Classe (programação)]]
[[ru:Класс (программирование)]]
[[fi:Kapselointi]]
[[sv:Klass (programmering)]]
[[ta:வகுப்பு (கணினியியல்)]]
[[zh:类 (计算机科学)]]

Verzija na dan 6 juli 2006 u 00:39

Klasa (na engleskom, class) je struktura podataka u objektno-orijentiranim programskim jezicima (C++, Visual Basic, C#, Java...) što nam omogućava da podatke (atribute) i operacije (metode) posmatramo kao jedan objekat čije su osobine upravo opisane u tim atributima, a kojima pristupamo pomoću operacija/metoda.

Primjer (C++ klasa):

class Auto
{
  private:
    int mBrojVrata;
    int mBrojSjedista;
    //...
  public:
    int vratiBrojVrata();
    void odrediBrojVrata(int);
}

Riječ private u ovom slučaju kazuje da atributima mozemo pristupati samo metodama koje su definisane unutar klase Auto. Riječ public omogućava da se atributima i/ili metodama pristupa javno. U računarstvu ovo se zove zatvorenost.

Primjer:

#include <iostream>
#include "Auto.h" // pretpostavimo da je nasa klasa definisana u datoteci Auto.h

using namespace std;

int main()
{
  Auto auto1 = new Auto();

  auto1.odrediBrojVrata(5);
  // pošto su atributi privatni, ne možemo im pristupati direktno
  // auto1.mBrojVrata = 5;

  return 0;
}

C++ Pristup

Slovo m ispred svakog atributa bi značilo da se radi o članu (member) klase. Naravno ovo nije strogo propisano. Klase su obično deklarisane u .h (header) datotekama, a njihovu implementaciju pišemo u istoimene datoteke sa ekstenzijom .cpp. Pa ako se header datoteka zove Auto.h, onda bi implementaciju naše klase pisali u Auto.cpp datoteku.