Razlika između verzija stranice "Jasper Tudor"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
Red 34: Red 34:
[[pl:Jasper Tudor]]
[[pl:Jasper Tudor]]
[[pt:Jasper Tudor]]
[[pt:Jasper Tudor]]
[[ru:Джаспер Тюдор]]
[[sv:Jasper Tudor, 1:e hertig av Bedford]]
[[sv:Jasper Tudor, 1:e hertig av Bedford]]
[[th:แจสเปอร์ ทิวดอร์ ดยุคแห่งเบดฟอร์ดที่ 1]]
[[th:แจสเปอร์ ทิวดอร์ ดยุคแห่งเบดฟอร์ดที่ 1]]

Verzija na dan 15 april 2010 u 09:55

grb Jaspera Tudora

Jasper Tudor, grof od Pembrokea i 1. vojvoda od Bedforda (velški: Siasbar Tudur; 1431 - 21. ili 26. decembar 1495) bio je amidža kralja Henrika VII Engleskog zaslužan za njegovo uspješno osvajanje Engleske i Velsa.

Porijeklo

Jasper je bio treći sin Owena Tudora i Katarine od Valoisa, kćerke kralja Karla VI Francuskog koja je prvim brakom sa Henrikom V Engleskim bila nakratko kraljica Engleske. Jasperov stariji polubrat bio je kralj Henrik VI Engleski, a stariji brat Edmund Tudor, 1. grof od Richmondea. Kralj Henrik VI je, nakon što je postao punoljetan, Jasperu dao titulu grofa od Pembrokea.

Iako nije bilo jasno jesu li djeca Owena Tudora i kraljice Katarine bila zakonita, budući da njihov brak nije bio priznat od strane monarha kao što je to zahtjevao zakon, Jasper je uživao sve privilegije kraljevog brata sve dok Yorkisti nisu svrgnuli Henrika VI i osudili Jaspera jer mu je pomagao.

Ratovi dviju ruža

Jasper je tokom ratova dviju ruža pomagao svome polubratu, i zajedno sa bratovom suprugom, kraljicom Margaretom, uspješno se borio protiv Yorkista.

Jasper je podizao i svoga bratića, Henrya Tudora, koji je ostao siroče po smrti svoga oca (Jasperovog brata) Edmunda. Henryeva majka, Margaret Beaufort, imala je samo četrnaest godina kada je ostala udovica sa sinom. Jasper je henrya poveo u Bretanju kada su Lancasterci protjerani iz Engleske nakon što su ih Yorkisti porazili. Henry se kasnije vratio u Englesku i u bici ubio kralja Rikarda III, te se okrunio za kralja Henrika VII. Henrik VII je svome amidži povratio sve plemićke titule, i dao mu višu titulu vojvode od Bedforda.

Potomstvo i smrt

Jasper je bio oženjen Catherine Woodville, sestrom Elizabeth Woodville, koja je bila supruga kralja Edvarda IV, Jasperovog ratnog neprijatelja. Par nije imao djece. Catherine ga je nadživjela i preudala se nakon njegove smrti. Jasper je imao nekoliko vanbračne djece.

Umro je 1495. godine.