Razlika između verzija stranice "Južnoslavenski jezici"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
m Poništene izmjene koje je napravio 212.15.185.213 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao Alexbot
Red 15: Red 15:
**[[starocrkvenoslavenski]] - ''izumrli jezik''
**[[starocrkvenoslavenski]] - ''izumrli jezik''


Neki jezike smatraju varijantama istog jezika. Tako su po najstrožim kriterijima južnoslavenski jezici [[slovenski]],[[srednjejužnoslavenski]] i [[bugarski]].
Po kulturno-historijskom razvoju južnoslavenske jezike možemo svrstati u tri grupe;
# '''zapadno južnoslavenska grupa:''' [[slovenski jezik]] i [[hrvatski jezik]], to je grupa slavenskih jezika koja se je razvijala pod kulturnim uticajem katoličke crkve, latinskog jezika i zapadnoevropske civilizacije. Za ove jezike je karakteristično izvorno latiničko pismo.
# c'''entralno južnoslovenski:''' u centralni južnoslavenski spada [[bosanski jezik]], to je jezik koji se je razvio pod dominantnim uticajem islamske kulture i pod uticajem turskog i perziskog jezika. Za ovaj jezik je karakterističan uticaj zapadnih i istočnih jezika i oba pisma.
# '''istočno južnoslavenska grupa:''' [[srpski jezik]], [[crnogorski jezik]], [[bugarski jezik]] i [[makedonski jezik]], u ovu grupu potpadaju jezici koji su se razvijali pod snažnim kulturnim uticajem istočnoevropske pravoslavne i vizantijske kulture sa veoma snažnim uticajem grčkog jezika. Za ove jezike je karakteristično izvorno i dominantno pismo ćiriličko.
''Vidi i: [[Srednjojužnoslavenski dijasistem]]''
''Vidi i: [[Srednjojužnoslavenski dijasistem]]''



Verzija na dan 22 april 2010 u 22:17

Južnoslavenski jezici su podgrupa iz porodice slavenskih jezika

Neki jezike smatraju varijantama istog jezika. Tako su po najstrožim kriterijima južnoslavenski jezici slovenski,srednjejužnoslavenski i bugarski. Vidi i: Srednjojužnoslavenski dijasistem


Nedovršeni članak Južnoslavenski jezici koji govori o lingvistici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.