Razlika između izmjena na stranici "Jelena Šubić"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 757 bajtova ,  prije 10 godina
nema sažetka izmjene
'''Jelena Šubić''' je bila srednjovjekovna bribirska i bosanska kneginja porijeklom iz hrvatske plemićke porodice [[Šubići|Šubića]]. Rođena je početkom [[14. vijek]]a i bila je kćerka [[Juraj II Šubić|Juraja II Šubića]].
 
== Brak ==
Udala se za [[Vladislav Kotromanić|Vladislava Kotromanića]], brata bosanskog bana [[Stjepan II Kotromanić|Stjepana II Kotromanića]]. Jelenina udaja za Vladislava je opet zbližila moćne porodice [[Kotromanići|Kotromanića]] i [[Šubići|Šubića]], <ref name="Draganović"> Krunoslav Draganović, ''Poviest hrvatskih zemalja Bosne i Hercegovine'', Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", 1942.</ref> a vjenčanje je obavio trogirski biskup Lampridi. <ref name="Mandić"> Dominik Mandić, ''Sabrana djela Dr. O. Dominika Mandića : Bosna i Hercegovina : Sv. 1. Državna i vjerska pripadnost sredovječne Bosne i Hercegovine'', Ziral, 1978.</ref> Kako su Jelena i Vladislav bili u drugom i trećem koljenu srodstva, bio je potreban otpust od pape kako bi brak bio valjan u očima [[Rimokatolička crkva|Rimokatoličke crkve]]. Za taj otpust se niko nije pobrinuo, iako je papa ranije dao otpust za brak Vladislavova brata i ortenburške grofice na zahtjev bana [[Mladen II Bribirski (Šubić)|Mladena II Šubića]], što je Jelenin brak s Vladislavom činilo neispravnim prema kanonskom zakonu. <ref name="Draganović"/><ref name="Mandić"/> Jelenin suprug, ipak, nije bio vjeran, baš kao i većina Kotromanića. [[Dominik Mandić]] smatra da je Vladislav dobio vanbračnog sina, budućeg kralja [[Stjepan Dabiša|Stjepana Dabišu]], nedugo nakon što je Jelena rodila budućeg kralja [[Tvrtko I, kralj Bosne|Tvrtka I]]. <ref name="Mandić"/>
 
Udala se za [[Vladislav Kotromanić|Vladislava Kotromanića]], brata bosanskog bana [[Stjepan II Kotromanić|Stjepana II Kotromanića]]. Jelenina udaja za Vladislava je opet zbližila moćne porodice [[Kotromanići|Kotromanića]] i [[Šubići|Šubića]], <ref name="Draganović"> Krunoslav Draganović, Krunoslav: ''Poviest hrvatskih zemalja Bosne i Hercegovine'', Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", 1942.</ref> a vjenčanje je obavio trogirski biskup Lampridi. <ref name="Mandić"> Dominik Mandić, ''Sabrana djela Dr. O. Dominika Mandića : Bosna i Hercegovina : Sv. 1. Državna i vjerska pripadnost sredovječne Bosne i Hercegovine'', Ziral, 1978.</ref> Kako su Jelena i Vladislav bili u drugom i trećem koljenu srodstva, bio je potreban otpust od pape kako bi brak bio valjan u očima [[Rimokatolička crkva|Rimokatoličke crkve]]. Za taj otpust se niko nije pobrinuo, iako je papa ranije dao otpust za brak Vladislavova brata i ortenburške grofice na zahtjev bana [[Mladen II Bribirski (Šubić)|Mladena II Šubića]], što je Jelenin brak s Vladislavom činilo neispravnim prema kanonskom zakonu. <ref name="Draganović"/><ref name="Mandić"/> Jelenin suprug, ipak, nije bio vjeran, baš kao i većina Kotromanića. [[Dominik Mandić]] smatra da je Vladislav dobio vanbračnog sina, budućeg kralja [[Stjepan Dabiša|Stjepana Dabišu]], nedugo nakon što je Jelena rodila budućeg kralja [[Tvrtko I, kralj Bosne|Tvrtka I]]. <ref name="Mandić"/> Djeca Vladislava i Jelene su bili:
Zbog pogoršanog zdravlja, Vladislav se [[1353]]. godine odrekao nasljednih prava u korist njihovog petnaestogodišnjeg sina Tvrtka, koji je naslijedio Vladislavova brata Stjepana kao ban, a kasnije se okrunio za prvog bosanskog kralja. <ref name="Fine"> John Van Antwerp Fine, ''The Bosnian Church: Its Place in State and Society from the Thirteenth to the Fifteenth Century'', Saqi in association with The Bosnian Institute, 2007.</ref><ref name="Čuvalo"> Ante Čuvalo, ''Historical dictionary of Bosnia and Herzegovina'', Scarecrow Press, 2007.</ref> Vladislav je umro u prvim godinama sinove vladavine.
 
*ban (kasnije kralj) [[Tvrtko I, kralj Bosne|Stjepan Tvrtko I]] (c. 1338 - 1931)
Iako nikada nije postala banica Bosne, Jelena je posjedovala značajan uticaj tokom vladavine svoga sina. Potpis kneginje Jelene i [[Doroteja Bdinska|kraljice Doroteje]] se nalazi pored Tvrtkovog potpisa na jednoj povelji [[Dubrovačka republika|Dubrovčanima]], <ref name="Foretić"> Vinko Foretić, ''Povijest Dubrovnika do 1808: dio. Od osnutka do 1526'', Nakladni zavod MH, 1980.</ref> što znači da je kneginja Jelena umrla nakon Tvrtkovog braka s bugarskom princezom Dorotejom.
*ban [[Stjepan Vuk]] (rođen nakon 1338. godine)
 
Zbog pogoršanog zdravlja, Vladislav se [[1353]]. godine odrekao nasljednih prava u korist njihovog petnaestogodišnjeg sina Tvrtka, koji je naslijedio Vladislavova brata Stjepana kao ban, a kasnije se okrunio za prvog bosanskog kralja. <ref name="Fine"> John Van Antwerp Fine, ''The Bosnian Church: Its Place in State and Society from the Thirteenth to the Fifteenth Century'', Saqi in association with The Bosnian Institute, 2007.</ref><ref name="Čuvalo"> Ante Čuvalo, Ante: ''Historical dictionary of Bosnia and Herzegovina'', Scarecrow Press, 2007.</ref> Vladislav je umro u prvim godinama sinove vladavine.
 
== Majka bana ==
 
Iako nikada nije postala banica Bosne, Jelena je posjedovala značajan uticaj tokom vladavine svoga sina. Jelena je svom sinu pružala podršku tokom njegove vladavine i aktivno učestvovala u upravljanju državom. Za vrijeme borbi njenih sinova, Tvrtka i Vuka, za vlast nad Bosnom [[1366]]. godine, Jelena je bila istjerana iz Bosne i zatvorena u nekom selu pored Neretve.<ref name="Anđelić"> Anđelić, Pavao: ''Bobovac i kraljeva Sutjeska: stolna mjesta bosanskih vladara u XIV i XV stoljeću'', Veselin Masleša, 1973.</ref> Nakon kratkotrajnog boravka u egzilu, Jelena i Tvrtko su se [[1367]]. odine vratili u Bosnu, gdje je Tvrtko ponovo preuzeo vlast.
 
Iako nikada nije postala banica Bosne, Jelena je posjedovala značajan uticaj tokom vladavine svoga sina. Potpis kneginje Jelene i [[Doroteja Bdinska|kraljice Doroteje]] se nalazi pored Tvrtkovog potpisa na jednoj povelji [[Dubrovačka republika|Dubrovčanima]], <ref name="Foretić"> Vinko Foretić, Vinko: ''Povijest Dubrovnika do 1808: dio. Od osnutka do 1526'', Nakladni zavod MH, 1980.</ref> što znači da je kneginja Jelena umrla nakon Tvrtkovogšto se [[1377]]. brakagodine sTvrtko bugarskomokrunio princezomza Dorotejomkralja.
 
== Reference ==
7.339

izmjena

Navigacija