Razlika između verzija stranice "Zhang Heng"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MystBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: it:Zhang Heng
m robot Dodaje: ru:Чжан Хэн
Red 37: Red 37:
[[pl:Zhang Heng]]
[[pl:Zhang Heng]]
[[pt:Zhang Heng]]
[[pt:Zhang Heng]]
[[ru:Чжан Хэн]]
[[sl:Čang Heng]]
[[sl:Čang Heng]]
[[sr:Џанг Хенг]]
[[sr:Џанг Хенг]]

Verzija na dan 22 juni 2010 u 19:53

Zhang Heng

Zhang Heng, 78-139. godina ne., kineski astronom i geofizičar; izumio je seizmograf za registrovanje zemljotresa.

Zhang je rođen u pokrajini Nanyang, u provinciji Henan, u vrijeme dinastije Han. Bio je dvorski historičar i zvanični astronom.

Astronomski doprinos

Zhang je uočio da je izvor Mjesečeve svjetlosti Sunčeva svjetlost, i da pomračenja Mjeseca nastaju usljed toga što sjenka Zemlje pada na Mjesec. Zamislio je nebeski globus koji pluta po vodi, okrećući se u skladu s dnevnim okretanjem zvjezdanog neba. U oblasti matematike, Zhang je uspio da odredi da pi ima vrijednost 365/116 (oko 3,1466), što je bio značajan napredak u odnosu na do tada prihvaćenu vrijednost u Kini, koja je iznosila 3.

Geofizički doprinos

Ipak, svoj najznačajniji doprinos dao je na polju geofizike, kada je 132. godine izumio primitivni seizmograf. Zhang se njime služio pri lociranju i bilježenju zemljotresa, što je bila jedna od njegovih zvaničnih dužnosti kao dvorskog historičara. Bila je to bronzana naprava dužine gotovo dva metra, koja je u sebi sadržala mehanizam načinjen od poluga i klatna, sa osam zmajevih figura raspoređenih po obodu. Jaki seizmički potresi oslobađali bi metalnu kuglu iz zmajevih usta, a pravac njenog kretanja odgovarao je pravcu seizmičkog talasa. Poznato je da je ovaj uređaj zabilježio jedan zemljotres, koji se desio u provinciji Gansu 138. godine.

Zhang Hengov seizmograf

Vanjski linkovi

Šablon:Link FA