Razlika između verzija stranice "David (Michelangelo)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TobeBot (razgovor | doprinosi)
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
Red 48: Red 48:
[[ru:Давид (Микеланджело)]]
[[ru:Давид (Микеланджело)]]
[[simple:David (Michelangelo)]]
[[simple:David (Michelangelo)]]
[[sr:Микеланђелов Давид]]
[[sv:David (staty)]]
[[sv:David (staty)]]
[[th:เดวิด (มีเกลันเจโล)]]
[[th:เดวิด (มีเกลันเจโล)]]

Verzija na dan 25 juni 2010 u 11:13

Mikelanđelov kip David, čuva se u Galleria dell'Accademia u Firenci. Napravljene su i brojne kopije ali nijedna nije dostigla umjetničku ljepotu i vrijednost originala.

Mikelanđelov David je 410 cm (515 cm sa bazom) visok mramorni kip koji predstavlja biblijski lik Kralja Davida u trenutku kad se još kao mladić, sukobio s divom Golijatom. Biblijske teme su često bile inspiracija za mnoge umjetnike. Skulpture Davida su izradili i umjetnici Donatello i Verrocchio. Mikelanđelo je ovo remek-djelo kiparstva renesanse i umjetnosti uopće radio od 1500. do 1504. godine. Na Davidu se osjeća jak uticaj grčke klasične forme; u muskuloznosti, stavu i skrivenoj energiji. Pored izraženih antičkih uticaja, Mikelanđelo je oblikovao Davida na svoj specifičan način genijalnog umjetnika. Danas je David jedno od najprepoznatljivijih umjetničkih djela na svijetu i predstavlja simbol ljudske snage i mladenačke ljepote.

Naučnici su utvrdili je mramorni blok iz koga je David isklesan izvađen iz kamenoloma Fantiscritti u blizini mjesta Carrara u Italiji. Postoje mnoge kopije i replike Mikelanđelovog Davida, u raznim materijalima. Jedan primjerak u Muzeju Vikorije i Alberta (Victoria and Albert Museum) u Londonu, prilikom posjeta kraljice Viktorije i drugih važnih dama imao je dodatak u obliku lista smokve postavljen na "osjetljivom" mjestu[1].

Izvori i vanjski linkovi

Reference

  1. ^ [1] Davidov smokvin list (preuzeto 05. juna 2009.)