Razlika između verzija stranice "Antemije"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: bg:Антемий
m robot Dodaje: tr:Anthemius
Red 41: Red 41:
[[sw:Anthemius]]
[[sw:Anthemius]]
[[tl:Anthemius]]
[[tl:Anthemius]]
[[tr:Anthemius]]
[[yo:Anthemius]]
[[yo:Anthemius]]

Verzija na dan 16 august 2010 u 17:23

Tremissis Antemije

Antemije (Procopius Anthemius) je rođen oko 420. godine a umro 11. jula 472. Bio je car Zapadnog Rimskog Carstva od 12. aprila 467. godine pa do svoje smrti.

Antemije je vjerovatno poslednji car na tronu Zapada koji je pokazao nekakvu sposobnost. Antemije je pokazao volju da se suoči sa nevoljama koje je Zapad imao sa Vizigotima u Španiji i naročito sa Vandalima pod Gejzerikom koji su u sjevernoj Africi stvorili svoju državu.

Porijeklo i mladost

Antemije je pripadao rodu Prokopija. Bio je sin Prokopija koji je bio magister militum. Takođe, bio je oženjen kćerkom bizantijskog cara Markijana. Antemije je svoju karijeru počeo ratujući protiv Huna i Gota na Dunavu.

Vladavina

U početku Antemija je podržavao bizantijski car Lav I. I u drugim diplomatskim poljima Antemije je bio uspješan: oženio je svoju kćer za Ricimera, koji je komandovao najjačom vojskom u Italiji. Također, Antemije je bio u dobrim odnosima sa glavnim komadantom Ilirika Marcelin.

Međutim, u ratu protiv Vandala, došlo je do neuspjeha. U početku je doduše vandalska flota bila uništena, ali su onda Rimljani, uprkos pomoći Bizantije, doživjeli uništenje svoje flote od strane Gejzerika. Najbolji rimski vojskovođa Marcelin bio je ubijen na Siciliji.

Bolest i smrt

470. godine se Antemije se razbolio, a nakon što je ozdravio pčeo je da se sveti mnogim uticajnim ljudima jer je vjerovao da su ga oni začarali crnom magijom. Plašeći se za svoju sudbinu, Ricimer, magister militum, okupio je 6000 ljudi i započeo je otvorenu pobunu u Milanu protiv Antemija. Pet mjeseci kasnije, Ricimer je uspio da osvoji Rim i zatim je zarobio i ubio Antemija.