Razlika između verzija stranice "Mac OS X Snow Leopard"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 36: Red 36:
* [[QuickTime]] [[H.264]] podrška za hardversko ubrzanje, zahtijeva Nvidia GeForce 9400M, 320M, 330M, ili GT grafičke kartice
* [[QuickTime]] [[H.264]] podrška za hardversko ubrzanje, zahtijeva Nvidia GeForce 9400M, 320M, 330M, ili GT grafičke kartice
* [[OpenCL]], zahtijeva podržane Nvidia ili ATI grafičke kartice
* [[OpenCL]], zahtijeva podržane Nvidia ili ATI grafičke kartice
Snježni Leopard ne podržava PowerPC-bazirane Macove (npr. [[Power Mac]]e, [[PowerBook]]e, iMacs ([[iMac G3|G3]]-[[iMac G5|G5]]), sve [[eMac]]ove, plus [[Mac mini]] februarsko izdanje iz 2006 i [[Power Mac G4 Cube]]), iako su PowerPC aplikacije podržane preko [[Rosetta]]e, koja je sada dio opcionalna instalacija.
Snježni Leopard ne podržava PowerPC-bazirane Macove (npr. [[Power Mac]]e, [[PowerBook]]e, [[iMac]]ove ([[iMac G3|G3]]-[[iMac G5|G5]]), sve [[eMac]]ove, plus [[Mac mini]] februarsko izdanje iz 2006 i [[Power Mac G4 Cube]]), iako su PowerPC aplikacije podržane preko [[Rosetta]]e, koja je sada dio opcionalna instalacija.


==Vanjski linkovi==
==Vanjski linkovi==

Verzija na dan 3 oktobar 2010 u 22:42

Mac OS X 10.6
RazvijateljApple Inc.
Najnovija
stabilna verzija
10.6.4 / {28. avgust 2009
Podržane
platforme
x86
Službeni veb-sajtMac OS X 10.6

Mac OS X Snow Leopard (verzija 10.6) je sedmo i sadašnje glavno izdanje Mac OS X-a, Appleovog desktop i server certificiranog Unix operativnog sistema. Snježni Leopard je javno predstavljen 8. juna 2009 na Appleovom WDCu. Dana 28. avgusta 2009, on je izdan u prodaju u cijelom svijetu i takođe je dostupan za kupnju sa Appleove web stranice i u svojim maloprodajnim trgovinama po cijeni od 29 US $ za licencu od jednog korisnika.

Kao rezultat niske cijene, početna prodaja Snježnog Leoparda je znatno veća od svojih prethodnika. Izdavanje Snježnog Leoparda dolazi gotovo dvije godine nakon uvođenja Mac OS X v10.5 "Leopard"a, drugo najduže razdoblje između uspješnih Mac OS X izdanja. Za razliku od ranijih verzija Mac OS Xa, ciljevi sa Snježnim Leopardom su poboljšane performanse, veća efikasnost i smanjenje svoje ukupne memorije korištene od jednog programa. Dodavanje novih krajnjih korisničkih osobina nije bio primarni cilj. Velik dio softvera u Mac OS X opsežno je ponovo pisan za ovo izdanje, kako bi u potpunosti iskoristili moderni Macintosh hardver. Novi programerski okviri, kao što je OpenCL, stvoreni su, dopuštajući softverskim razvijateljima korištenje grafičkih kartica u svojim aplikacijama. To je ujedno i prvo Mac OS izdanje od uvođenja sistema 7.1.2 koji ne podržava PowerPC arhitekturu, pošto se Apple sada namjerava fokusirati na trenutne linije Intel-baziranih proizvoda.

Sistemski zahtjevi

Apple navodi sljedeće osnovne sistemske zahtjeve za Snježnog Leoparda:

  • Mac računalo s Intel procesorom (IA-32). "Yonah" procesori, kao što su Core Solo i Core Duo mogu pokrenuti samo 32-bitne aplikacije, kasnije x86-64 arhitekture procesora kao što su Core 2 će također biti u mogućnosti da pokrenu 64-bitne aplikacije.
  • 1GB memorije
  • 5 GB slobodnog prostora na HDu
  • DVD pogon (također dostupan preko Remote Disc apikacije) ili vanjski USB ili FireWire DVD disk za instalaciju

Dodatni preduvjeti za korištenje određenih osobina:

  • QuickTime H.264 podrška za hardversko ubrzanje, zahtijeva Nvidia GeForce 9400M, 320M, 330M, ili GT grafičke kartice
  • OpenCL, zahtijeva podržane Nvidia ili ATI grafičke kartice

Snježni Leopard ne podržava PowerPC-bazirane Macove (npr. Power Mace, PowerBooke, iMacove (G3-G5), sve eMacove, plus Mac mini februarsko izdanje iz 2006 i Power Mac G4 Cube), iako su PowerPC aplikacije podržane preko Rosettae, koja je sada dio opcionalna instalacija.

Vanjski linkovi


Nedovršeni članak Mac OS X Snow Leopard koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.