Razlika između verzija stranice "Internetska domena"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rubinbot (razgovor | doprinosi)
No edit summary
Red 1: Red 1:
'''Internet domena''' ([[engleski jezik|en]]. ''Domain name'') je ime koje identifikuje ime računara na [[internet]]u. Ta imena su komponente [[URL]] adrese za neku web stranicu, a sve web stranice su smještene na nekom računaru, odnosno [[server]]u. Internet domene se sastoje od imena i nastavka koje razdvaja tačka u obliku "''ime_servera.domena.najviša_domena''"
'''Internet domena''' ([[engleski jezik|en]]. ''Domain name'') je ime koje identificira ime računala na [[internet]]u. Ta imena su komponente [[URL]] adrese za neku web stranicu, a sve web stranice su smještene na nekom računalu, odnosno [[server]]u. Internet domene se sastoje od imena i nastavka koje razdvaja tačka u obliku "''ime_servera.domena.najviša_domena''"


==Primjer==
==Primjer==

Verzija na dan 14 oktobar 2010 u 09:35

Internet domena (en. Domain name) je ime koje identificira ime računala na internetu. Ta imena su komponente URL adrese za neku web stranicu, a sve web stranice su smještene na nekom računalu, odnosno serveru. Internet domene se sastoje od imena i nastavka koje razdvaja tačka u obliku "ime_servera.domena.najviša_domena"

Primjer

http://www.wikipedia.org

U ovom slučaju http://www.wikipedia.org je URL adresa, wikipedia je ime domene (ili registrovana domena), a .org je najviša internet domena.

Također pogledajte