Razlika između verzija stranice "Dubrovačke gradske zidine"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Start
 
mNo edit summary
Red 3: Red 3:
'''Dubrovačke gradske zidine''' su sklop [[utvrda]] koje okružuju stari dio grada [[Dubrovnik]]a u dužini od 1940 metara.
'''Dubrovačke gradske zidine''' su sklop [[utvrda]] koje okružuju stari dio grada [[Dubrovnik]]a u dužini od 1940 metara.


Dubrovačke gradske zidine su visoke do 25 metara, a građene su od 13. stoljeća do 17. stoljeća za potrebe obrane grada. Zidine i tvrđave, koje sa svih strana opasuju Dubrovnik, ubrajaju se među najmasivnije, najljepše i najbolje sačuvane u Europi. Sastoje se od glavnoga gradskoga zida, šesnaest kula, tri tvrđave, šest bastiona, dva ugaona utvrđenja, tri predziđa s nizomtoreta, tri jarka, dvije predutvrde, te valobrana i dva gradska podizna mosta. Zbog opasnosti od [[Mletačka Republika|Mlečana]], zatvoreni su svi nepotrebni otvori na zidinama prema luci.
Dubrovačke gradske zidine su visoke do 25 metara, a građene su od [[13. vijek|13. stoljeća]] do [[17. vijek|17. stoljeća]] za potrebe odbrane grada. Zidine i tvrđave, koje sa svih strana opasuju Dubrovnik, ubrajaju se među {{izvor2|najmasivnije, najljepše i najbolje sačuvane u Evropi}}. Sastoje se od glavnog gradskog zida, šesnaest kula, tri tvrđave, šest bastiona, dva ugaona utvrđenja, tri predziđa s nizom toreta, tri jarka, dvije predutvrde, te valobrana i dva gradska podizna mosta. Zbog opasnosti od [[Mletačka Republika|Mlečana]], zatvoreni su svi nepotrebni otvori na zidinama prema luci.


Gradske zidine dobile su današnji izgled u 15. i 16. stoljeću.
Gradske zidine dobile su današnji izgled u 15. i [[16. vijek|16. stoljeću]].


[[Kategorija:Građevine i strukture u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Građevine i strukture u Hrvatskoj]]

Verzija na dan 19 oktobar 2010 u 08:05

Dubrovačke gradske zidine

Dubrovačke gradske zidine su sklop utvrda koje okružuju stari dio grada Dubrovnika u dužini od 1940 metara.

Dubrovačke gradske zidine su visoke do 25 metara, a građene su od 13. stoljeća do 17. stoljeća za potrebe odbrane grada. Zidine i tvrđave, koje sa svih strana opasuju Dubrovnik, ubrajaju se među najmasivnije, najljepše i najbolje sačuvane u Evropi[potreban citat]. Sastoje se od glavnog gradskog zida, šesnaest kula, tri tvrđave, šest bastiona, dva ugaona utvrđenja, tri predziđa s nizom toreta, tri jarka, dvije predutvrde, te valobrana i dva gradska podizna mosta. Zbog opasnosti od Mlečana, zatvoreni su svi nepotrebni otvori na zidinama prema luci.

Gradske zidine dobile su današnji izgled u 15. i 16. stoljeću.