Razlika između verzija stranice "Bliski istok"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
m Poništene izmjene koje je napravio 84.22.45.50 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao Luckas-bot
Red 108: Red 108:
[[zh-min-nan:Tiong-tang]]
[[zh-min-nan:Tiong-tang]]
[[zh-yue:中東]]
[[zh-yue:中東]]
Geografski Položaj

Istočna Azija se prostire od Tokinskog zaljeva na jugu,do rijeke amur,na granici sa Sibirom na sevjeru,visokih vjenacnih planina Centralne Ayije na Zapadu i Tihog okeana na Istoku.
Evropjani su je preimjenovali u "Daleki Istok" ybog toga što je nekada bila udaljena od njih,ali danas razvijenim vodenim i zračnim saobraćajem ona ima dobre veye sa svijetom.
Ova regija izlazi na Tihi okean na Istoku,a na zapadu duboko yalayi u unutrašnjost Centralne Azije.
Unutrašnji kontinentalni predjeli zbog resških uvjeta nemaju povoljan geografski položaj,za razliku od otočkog dijela koji ga ima.
Isotčna Ayija je najveća regija Ayije ;njoj pripada 37% površine i 40% ukupnog stanovnišstva kontinenta.Njena ukupna površina iynosi bliyu 11,753 mil. km na kvadrat!

Verzija na dan 1 novembar 2010 u 14:35

Bliski Istok

Bliski istok je sačinjen od država na južnom i istočnom dijelu Sredozemnog mora te se pruža od Sredozemnog mora do Perzijskog zaljeva. Bliski istok je podregion Afrike i Euroazije tj. Azije i Sjeverne Afrike. Tri osnovne kulture Bliskog istoka su perzijska, arapska i turska. Ove tri različite kulturne jedinice također imaju i korjenito različite jezike i narodnosti tj. perzijska, turska, i arapska.

Većina definicija koja podrazumjeva Bliski istok se odnosi na grupu nacija od jugozapadne Azije od Irana do Egipta pa je po tome Egipat također dio Bliskog Istoka dok se ostale sjevernoafričke države kao što su Libija, Tunis i Maroko podrazumijevaju dijelom sjevernoafričkih nacija.


Nedovršeni članak Bliski istok koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.