Razlika između verzija stranice "Morgan Freeman"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: an:Morgan Freeman
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
Red 57: Red 57:
[[da:Morgan Freeman]]
[[da:Morgan Freeman]]
[[de:Morgan Freeman]]
[[de:Morgan Freeman]]
[[el:Μόργκαν Φρίμαν]]
[[en:Morgan Freeman]]
[[en:Morgan Freeman]]
[[eo:Morgan Freeman]]
[[eo:Morgan Freeman]]

Verzija na dan 13 novembar 2010 u 13:56

Morgan Freeman (Memphis, Tennessee, SAD, 1. juni 1937.) američki je filmski glumac i režiser. Postao je poznat u devedesetim nakon što je nastupio u seriji uspješnih holivudskih filmova.

Biografija

Rani život

Freeman je rođen u Memphisu, Tennessee u porodici brijača Morgana Porterfielda Freemana Sr., koji je 1961. umro od ciroze jetre, i čistačice Mayme Edna Revere. Ima još troje starijih braće i sestara. Freemanova obitelj često se selila tokom njegova djetinjstva pa je tako živjela u Greenwoodu, Mississippi; u Garyju, Indiana; i konačno u Chicagu, Illinois. Freeman je prvi put glumio s osam godina, u školskoj predstavi. Sa dvanaest godina pobijedio je na dramskom državnom takmičenju, a tokom srednje škole nastupao je u radio-dramama u Nashvilleu, Tennessee. 1955. je odbio stipendiju dramske škole sveučilišta u Jacksonu, odabravši umjesto toga rad u američkom vojnom vazduhoplovstvu.

Početkom šezdesetih preselio se u Los Angeles gdje je radio kao zapisničar na koledžu. U to vrijeme je boravio i u New Yorku, radeći kao plesač na Svjetskoj izložbi, i u San Franciscu gdje je bio član muzičke grupe Opera Ring.

Karijera

Iako mu je filmski debi bio film iz 1971., Who Says I Can't Ride a Rainbow?, Freeman je postao poznat u američkim medijima kroz uloge u sapunici Another World i PBS-ovom dječjem showu The Electric Company. Sredinom osamdesetih Freeman se počinje pojavljivati u poznatijim sporednim ulogama, postavši poznat po ulogama mudrih i očinskih likova. Kako je sticao slavu, pojavljivao se u sve većim ulogama kao što su vozač Hoke u filmu Vozeći gđicu Daisy, i vojnik Rawlins u filmu Rat za slavu (oba iz 1989.). 1994. je portretirao Reda, zatvorenika koji se iskupljuje za svoja nedjela, u hvaljenom filmu Iskupljenje u Shawshanku. Status zvijezde potvrdio je u nekim od najvećih filmova devedesetih: Robin Hood: Princ lopova, Sedam i Duboki udar. 1997. je, zajedno s Lori McCreary, osnovao filmsku produkcijsku tvrtku Revelations Entertainment.

Freeman je prepoznatljiv po svom specifičnom glasu, što mu je često donosilo uloge pripovijedača. 2005. se pojavio kao pripovijedač u dva najuspješnija filma te godine, Rat svjetova i u dokumentarcu nagrađenom Oscarom, March of the Penguins. Nakon tri prethodne nominacije (za sporednu ulogu za film Street Smart, 1987., i glavne uloge u filmovima Vozeći gđicu Daisy, 1989., i Iskupljenje u Shawshanku, 1994.), 2004. je konačno osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu za svoj nastup u filmu Djevojka od milion dolara.

Privatni život

Freeman je bio u braku s Jeanette Adair Bradshaw od 22. septembra 1967. do 1979. 16. juna 1984 je oženio Myrnu Colley-Lee. Ima dva sina iz bivših veza, Alphonsa i Saifoulayjea. Posvojio je kćer svoje prve žene, Deenu, a par ima i četvrto dijete, Morganu. Freeman živi u Charlestonu, Mississippi, i New Yorku. Ima pilotsku licencu za osobni avion, a suvlasnik je i restorana Madidi i blues-kluba Ground Zero, u Clarksdaleu, Mississippi.

Freeman je istupio protiv proslave Mjeseca historije crnaca te ne učestvuje u takvim događajima, o čemu je rekao: "Ne želim mjesec historije crnaca. Historija crnaca je američka historija." Rekao je kako je jedini način da se okonča rasizam taj da se prekine pričati o njemu, te naglasio kako ne postoji "mjesec historije bijelaca". Freeman je u intervjuu u emisiji 60 Minutes' rekao Mikeu Wallaceu: "Prestat ću te nazivati bijelcem, ali zamolit ću i tebe da me nazivaš crncem."

Izabrana filmografija

Vanjski linkovi