Razlika između verzija stranice "Tera"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Mijenja: fa:ترا (اساطیر)
→‎Vanjski linkovi: dorada linka
Red 41: Red 41:
[[fa:ترا (اساطیر)]]
[[fa:ترا (اساطیر)]]
[[fr:Tellus]]
[[fr:Tellus]]
[[hr:Tellus Mater]]
[[hr:Terra]]
[[it:Tellus]]
[[it:Tellus]]
[[ja:テルス]]
[[ja:テルス]]

Verzija na dan 19 decembar 2010 u 13:24

Tera
druga imena Terra, Terra Mater, Tellus Mater
opis Majka Zemlja
roditelji Eter ili Noks
brak Cel i Pont
djeca Titani, Centimani, Taumant, Giganti, četiri godišnja doba, ljudi, demoni, Fama
grčki pandan Geja

Tera Mater ili Tellus Mater je u rimskoj mitologiji Majka Zemlja (Majka Priroda), božica Zemlje i personifikacija Zemlje. U grčkoj mitologiji joj je jednaka Geja.

Opis i mitovi

Tera je Rimljanima bila "Velika Majka", majka bogova i ljudi. Jedna je od četiri elemenata – vatra, voda, zemlja i zrak. Sama se stvorila, pa se udala za Oca Neba Cela. Prema drugoj verziji, Tera je rođena iz Etera (Svjetlost). Celu je rodila Titane (od kojih su najvažniji Saturn i Ops), te Centimane, storuke divove koje je Cel zbog njihova čudovišnog izgleda zatvorio u podzemlje, te četiri godišnja doba. Higin piše da su se Teri i Celu rodili: "Okean, Temida, Tartar, Pont; Titani: Brijarej, Gig, Sterop, Atlas, Hiperion, te Pol, Saturn, Ops, Moneta, Diona". Ona je naredila Saturnu da svrgne svog oca, i on je to i učinio tako što je kastrirao Cela, ali je Cel preživio. Udala se za Ponta (More), a dijete im je Taumant. Nakon što je mladi Jupiter srvgnuo svog oca Saturna, te zavladao svijetom sa braćom i sestrama (Vesta, Cerera, Junona, Pluton i Neptun), Tera je rodila užasno čudovište - bika-zmiju, ali ga je zatvorila Stiks, upozorena od strane Suđenica Parka (Ovidije). Tera je rodila i djecu sa Tartarom, mračnim podzemljem - bili su to Giganti (divovi). Jedan od njih bijaše grozni Tifon (koji se spominje i u grčkom pjesništvu, ali je tamo rođen tek nakon Giganata), a njega je Jupiter bacio pod Etnu na Siciliji, gdje još i danas, njegov dah stvara dim, a lava teče kao krv iz njegova tijela. Giganti su slagali planine da bi došli do zvijezda, jer se Tera naljutila na svoje unuke te ih je htjela ukloniti, ali ih je Pater Omnipotens ("Svemoćni Otac", tj. Jupiter) poubijao munjama; bijesna i tužna Terra je potom podigla novu rasu ljudi iz njihove krvi. Terina djeca sa Eterom su: Dolor (Tuga), Dolus (Obmana), Ira (Ljutnja), Luktus (Naricanje), Mendakium (Laž), Jusiurandum (Zakletva), Vltio (Osveta), Intemperancija (Neumjerenost), Alterkatio (Svađa), Obliuio (Zaboravljivost), Sokordija (Zavist), Timor (Strah), Superbija (Ponos), Incestum (Incest) i Pugna (Borba). Njezino najmlađe dijete, koje je sama rodila, jest Fama.

Kult

Zajedno sa svojom unukom Cererom, Tera je odgovorna za usjeve. Tera je slavljena na festivalu Fordicia (Hordicia), koji je održavan 15. aprila. Tada su joj žrtvovane krave. Slavljena je i na kraju zime.

Terra sa svojom djecom i nimfama

Umjetnost

U umjetnosti se prikazuje uz Cela i svoju djecu, često kako leži na tlu, odjevena u zeleno. Na jednom mozaiku je prikazana sa djecom i svojim mužem Celom koji ima zodijak.

Vanjski linkovi