Razlika između verzija stranice "Jasmin Duraković"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 47: Red 47:
* Te sjajne godine opsade (2000)
* Te sjajne godine opsade (2000)


Ova dva dramska teksta dobila su najviše teatarske nagrade u [[Bosna i Hercegovina|BiH]] (konkursi Narodnog Pozorišta Sarajevo i Ministarstva za kulturu Kantona Sarajevo) i bili stavljeni na repertoar Narodnog pozorišta u Sarajevu u sezoni 2000-2001. Ali, usred rada na drami “Te sjajne godine opsade”, autor i tekst javno su napadnuti zbog “anti-patriotizma” i “izrugivanja nedavnoj prošlosti”, tako da je rad na ovoj predstavi, usljed pritiska, obustavljen. Ipak, u martu ove godine tekst je doživio premijeru u [[Tuzla]]nskom narodnom pozorištu, a nekoliko dana kasnije premijerno je izveden i u Narodnom pozorištu [[Sarajevo]]. Sudbina teksta “Grad od snova” 2000 još uvijek je neizvjesna. Treći dio trilogije posvećene opsadi Sarajeva je scenarij Nafaka.
Ova dva dramska teksta dobila su najviše teatarske nagrade u [[Bosna i Hercegovina|BiH]] (konkursi Narodnog Pozorišta Sarajevo i Ministarstva za kulturu Kantona Sarajevo) i bili stavljeni na repertoar Narodnog pozorišta u Sarajevu u sezoni 2000-2001. Ali, usred rada na drami “Te sjajne godine opsade”, autor i tekst javno su napadnuti zbog “anti-patriotizma” i “izrugivanja nedavnoj prošlosti”, tako da je rad na ovoj predstavi, usljed pritiska, obustavljen. Ipak, u martu ove godine tekst je doživio premijeru u [[Tuzla]]nskom narodnom pozorištu, a nekoliko dana kasnije premijerno je izveden i u Narodnom pozorištu [[Sarajevo]]. Tekst “Grad od snova 2000" također je postavljen u Narodnom pozorištu Tuzla 2006. godine. Treći dio trilogije posvećene opsadi Sarajeva je scenarij Nafaka.


{{Wikicitat}}
{{Wikicitat}}

Verzija na dan 25 decembar 2010 u 02:02

Jasmin

Jasmin Duraković, rođen 1966. u Bugojnu (BiH), bosanskohercegovački režiser, scenarist i dramski pisac, filmski kritičar i novinar.

Biografija

Jasmin Duraković (1966, Bugojno) svoju javnu karijeru je započeo polovinom osamdesetih kada u tadašnjoj omladinskoj štampi počinje da piše o filmu i video artu. Bio je glavni i odgovorni urednik subverzivnog lista "Valter", potom urednik i suradnik u mnogim drugim bosanskim listovima - Bosanski pogledi, Slobodna Bosna, BH dani, Nedjelja. Za svoj novinarski angžaman dobio je niz značajnih nagrada, između ostalih i nagradu Novinar godine u BiH 2000.

Na filmu i televiziji radi od 1990. Autor raznogvrsnih tv programa, reportaža, tv eseja, kratkih filmova, uključujući i dokumentarni life magazin “Čekajući 2001 – Sarajevo”. Bio je prvi generalni direktor RTVFBIH (2001-2008), kao i direktor Tima za uspostavu Javnog servisa BHRT (2004). Kao direktor RTVFBIH, učestovao postratnom podizanju bh. kinematografije; u tom periodu je FTV snimila oko 15 bh i koprodukcijskih filmova koji su dobili mnoge značajne filmske nagrade (10 minuta, Gori vatra, Kad amidže Idriza, Ljeto u zlatnoj dolini, Go West, Sasvim lično,Dobro uštimani mrtvaci, Živi i mrtvi, Teško je biti fin, Snijeg, Turneja...) Bio je producent niz uspješnih igranih tv. serija, između ostalih i "Lud, zbunjen, normalan", kao i dokumantarnog serijala "Pozitivna geografija".

Reditelj je dva dugometražna igrana filma: "Nafaka" (2006) i "Sevdah za Karima" (2010), sa kojima je učestovao na niz značajnih svjetskih i regionalnih filmskih festivala; dobitnik je i više međunarodnih filmskih nagrada. Također, za svoje dramske tektove "Grad od snova 2000" i "Te sjajne godine opsade" dobio je najveća pozorišna priznanja u BiH; oba teksta su postavljena u Narodnom pozorištu Tuzla.

Trenutno radi kao producent u vlastitoj producentkoj kući DEPO i vodi, zajedno sa poznatim bh. suvremenim umjetnikom Jusufom Hadžifejzovićem, Udruženje za produkciju suvremene umjetnosti CKA Charlama.

Film i TV (scenarij i režija)

  • Kopali smo do sabaha – dokumentarni film; trajanje - 47 minuta; 1993 – 1994;
  • Tišina i govor kamenih spavača – dokumentarni film, 54 min; 1997;
  • Obećana zemlja - dokumentarna tv-serija; 6 epizoda x 60 min; 1998;
  • Sve ili metak – kratki tv. igrani film; 13 min. 1998;
  • Arizona, bosanska verzija – kratki tv igrani film, 16 min; 1998;
  • Čuvar ljepote - video art film; 14 min; 1998;
  • Neka bude – dokumentarni film; 65 min; 1999;
  • Milenijski ćevap – dokumentarni film - pamflet; 59 min; 2000
  • Nafaka – igrani film 110 min;2006
  • Sevdah za Karima -dugometražni igrani film, 2010

Drame

  • Grad od snova 2000 (1999)
  • Te sjajne godine opsade (2000)

Ova dva dramska teksta dobila su najviše teatarske nagrade u BiH (konkursi Narodnog Pozorišta Sarajevo i Ministarstva za kulturu Kantona Sarajevo) i bili stavljeni na repertoar Narodnog pozorišta u Sarajevu u sezoni 2000-2001. Ali, usred rada na drami “Te sjajne godine opsade”, autor i tekst javno su napadnuti zbog “anti-patriotizma” i “izrugivanja nedavnoj prošlosti”, tako da je rad na ovoj predstavi, usljed pritiska, obustavljen. Ipak, u martu ove godine tekst je doživio premijeru u Tuzlanskom narodnom pozorištu, a nekoliko dana kasnije premijerno je izveden i u Narodnom pozorištu Sarajevo. Tekst “Grad od snova 2000" također je postavljen u Narodnom pozorištu Tuzla 2006. godine. Treći dio trilogije posvećene opsadi Sarajeva je scenarij Nafaka.