Razlika između verzija stranice "Vijetnam"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: fj:Vietnam
m r2.7.1) (robot Dodaje: rw:Viyetinamu
Red 212: Red 212:
[[roa-tara:Vietnam]]
[[roa-tara:Vietnam]]
[[ru:Вьетнам]]
[[ru:Вьетнам]]
[[rw:Viyetinamu]]
[[sa:वियेतनाम]]
[[sa:वियेतनाम]]
[[sah:Вьетнам]]
[[sah:Вьетнам]]

Verzija na dan 6 januar 2011 u 14:11

Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam
Socijalistička Republika Vijetnam
Zastava Vijetnama Grb Vijetnama
Zastava Grb
Himna"Tien Quan Ca"
Položaj Vijetnama na karti
Položaj Vijetnama
Glavni grad Hanoi
Službeni jezik vijetnamski
Državno uređenje  
• Predsjednik
Tran Duc Luong
• Predsjednik vlade
Phan Van Khai
Zakonodavstvo
Nezavisnost 1945 
Površina
• Ukupno
329.560 km2 (65.)
• Vode (%)
1,3%
Stanovništvo
• Ukupno
82.689.518 (14.)
264/km2 
Valuta Dong
Vremenska zona +7, ljeti +8
Pozivni broj 84
Internetska domena .vn

Vijetnam (vijetnamski: Việt Nam) je država smještena u jugoistočnoj Aziji. To je najistočnija država na Indokineskom poluostrvu. Graniči sa Kinom na sjeveru, Laosom na sjeverozapadu, Kambodžom na jugozapadu. Na istoku izlazi Na Južno kinesko more, kojeg nazivaju Istočno more (Vijetnamski: Biển Đông). Sa 89 miliona stanovnika, Vijetnam je 13. država u svijetu, po broju stanovnika.

Historija

Ha Long Bay, Vietnam

Bio je pod velikim uticajem Kine,u XIII vijeku osniva se država Anam. U XIII vijeku posjetio je i Marko Polo, posjećivali su je Francuzi, Portugalci. U 19. vijeku osvojila ga je Francuska. U 20. vijeku stvoren je pokret za nezavisnost pod vodstvom Komunističke Partije. Oko Vijetnama borili su se u 2. svjetskom ratu ratu Francuzi i Japanci. Poslije se vodila borba između vodstva Ho Šim Mina i Francuza. Nakon nekoliko sporazuma datih Sjevernom Vijetnamu (slobodnom) Francuzi su ih prekršili, postala je priznata od 1954. SAD se angažovala u Južni Vijetnama radi sprječavanja komunizma. Pobijedio je sjeverni Vijetnam. Rat je imao loše primjere u svijetu po SAD.

Vlada

Političke podjele

Geografija

Nalazi se na jugoistočnom dijelu Azije, na Indokineskom poluotoku. Izlazi na Južno Kinesko more. Glavni grad Hanoi, ostali gradovi: Hajfong, Da Nang, Ho Šim Min, Tai Hoa, Kam Ranj, Kan. Reljef većinom planinski,najviši vrh 3.145m. Uz obalu i rijeke nalaze se nizine. Klima tropska-monsunska na planinama sutropska i umjerena. Obala nije naročito razuđena.

Privreda

Ona se nalazi u razvoju, sve više gubi socijalistički oblik. Sve se više otvaraju svijetu i kapitalizmu. Poljuprivreda; uglavnom pod kolektivima i u državnom vlasništvu; riža, šećerna trska, kukuruz, pamuk, kafa, čaj, batata, duhan. Rude:kameni ugljen, hrom, fosfati, zlato, volfram, bakar, olovomangan, nikl. Industrija se sve više razvija: mašinska, elektrotehnička, tekstilna, prehrambena,stakla, industrija sapuna i drvna.

Stanovništvo

Kultura

Imala su sličnu kulturu kao u Indoneziji. Najveći mah dobila je pod uticajem budističke-kineske umjetnosti. Umjetnost se ogleda u narodu. Poznavali su davno bojenje lakom. Imala je malen uticaj Francuska umjetnost.

Relevatni članci

Vanjski linkovi

ak:Vietnam