Razlika između verzija stranice "Bas-gitara"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: hi:बेस गिटार
Red 59: Red 59:
[[gl:Baixo]]
[[gl:Baixo]]
[[he:גיטרה בס]]
[[he:גיטרה בס]]
[[hi:बेस गिटार]]
[[hr:Bas gitara]]
[[hr:Bas gitara]]
[[hu:Basszusgitár]]
[[hu:Basszusgitár]]

Verzija na dan 8 januar 2011 u 13:58

Bas gitara Martin EB18

Električna bas gitara (naziva se i električni bas ili samo bas) je električni žičani instrument, koji se svira prstima ili trzalicom. Izgled basa je sličan električnoj gitari, ali ima veće tijelo, duži vrat i dužinu tijela, i obično četiri žice, naštimane oktavu niže.

Od 1950-ih električni bas je zamijenio kontrabas u popularnoj muzici. Bas se obično koristi za sviranje niskih bas dionica u popularnoj muzici i jazzu. Električni bas se, također, koristi kao solo instrument u jazz, fusion, Latino i funk stilovima.

Historija

1930te: Prvi puni basevi

Paul Tutmarc je razvio električni bas sličan električnoj gitari koji je imao pragove i bio je namijenjen da se drži i svira horizontalno. Audiovoxov katalog iz 1935/6. godine (također ima i gitaru s punim tijelom) je sadržavao vjerovatno prvi električni bas punog tijela i s pragovima namijenjen da se svira horizontalno - Model #736 Električni Kontrabas. Promjena u oblik "gitare" je učinila instrument lakšim za držanje i transport; dodatak pragova je omogućio basistima da lakše sviraju u tonalitetu (također je učinilo instrument lakšim za naučiti svirati).

1950te i 1960te: Fender bas

Samouki električar Leo Fender je razvio prvi masovno proizvedeni električni bas u '50im godinama 20.vijeka. Njegov Fender Precision Bass, predstavljen 1951, je postao široko kopirani industrijski standard. Precision Bass (ili "P-bass") je evoluirao iz jednostavnog, nekontuniranog oblika tijela sličnom Telecasteru iz jednog dijela, four-pole pickupa u kontunirani oblik tijela s zakrivljenim rubovima za udobnost i jedan "split coil pickup".

Predstavljen 1960. godine, Jazz Bass je bio poznat kao Deluxe Bass i bio je namijenjen da poprati Jazzmaster gitaru. Jazz Bass (često zvan "J-bass") je imao dva single-coil pickupa, jedan blizu mosta i jedan u poziciji Precision basa, svaki sa zasebnim kontrolama za glasnoću i ton. Vrat Jazz Bassa je bio uži kod zaglavlja nego u Precision basa (1 1/2" protiv 1 3/4"). Druga vizualna razlika koja je odjelila Jazz Bass od Precision Bassa je oblik tijela. Pozicije pickupova na basevima drugih proizvođača su često zvani "P" ili "J" pickupovi, u srodstvu s Precision i Jazz basevima. Fender je također počeo proizvodnju Mustang Bassa; instrumenta dužine 30 inča, koji su koristili basisti poput Tine Weymouth iz Talking Heads-a ("P" i "J" basevi imaju dužinu 34 inča).

Također pogledajte

Vanjski linkovi


Nedovršeni članak Bas-gitara koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.