Razlika između verzija stranice "Grb Crne Gore"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nemojmo menjati historiju!
m Poništene izmjene koje je napravio 188.2.188.61 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao SieBot
Red 5: Red 5:
== Porijeklo grba ==
== Porijeklo grba ==


Grb Republike Crne Gore je praktično isti kao i grb [[porodica Petrović|porodice Petrović]] odnosno [[kraljevina Crna Gora|kraljevine Crne Gore]], dok se jedina razlika ogleda u boji dvoglavog orla koji je od [[2004]]. godine zlatne umjesto dotašnje srebrne boje. Žezlo i šar se pojavljuju u grbu Petrovića i preuzeti su iz [[Grb Rusije|Ruskog grba]], koji ih je preuzeo iz [[Bizantija|Bizantije]]. Lav u hodu je autentični znak Petrovića i mogli bismo ga slobodno smatrati njihovim grbom, pošto je bijeli (srebrni) dvoglavi orao Srpski simbol.
Grb Republike Crne Gore je praktično isti kao i grb [[porodica Petrović|porodice Petrović]] odnosno [[kraljevina Crna Gora|kraljevine Crne Gore]], dok se jedina razlika ogleda u boji dvoglavog orla koji je od [[2004]]. godine zlatne umjesto dotašnje srebrne boje. Žezlo i šar se pojavljuju u grbu Petrovića i preuzeti su iz [[Grb Rusije|Ruskog grba]], koji ih je preuzeo iz [[Bizantija|Bizantije]]. Lav u hodu je autentični znak Petrovića i mogli bismo ga slobodno smatrati njihovim grbom, pošto je bijeli (srebrni) dvoglavi orao Crnogorski simbol.


== Također pogledajte ==
== Također pogledajte ==

Verzija na dan 9 januar 2011 u 13:00

Grb Crne Gore

Grb Crne Gore čini narogušeni ovjenčani zlatni dvoglavi orao na crvenom polju, oružan žezlom u lijevoj i šarom u desnoj kandži, dok mu je na grudima štit. U štitu se nalazi lav koji hoda po zelenoj površini na plavoj pozadini.

Porijeklo grba

Grb Republike Crne Gore je praktično isti kao i grb porodice Petrović odnosno kraljevine Crne Gore, dok se jedina razlika ogleda u boji dvoglavog orla koji je od 2004. godine zlatne umjesto dotašnje srebrne boje. Žezlo i šar se pojavljuju u grbu Petrovića i preuzeti su iz Ruskog grba, koji ih je preuzeo iz Bizantije. Lav u hodu je autentični znak Petrovića i mogli bismo ga slobodno smatrati njihovim grbom, pošto je bijeli (srebrni) dvoglavi orao Crnogorski simbol.

Također pogledajte