Razlika između izmjena na stranici "Sveti Sava"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 25 bajtova ,  prije 10 godina
nema sažetka izmjene
U Srbiji će ubrzo doći do borbe za vlast između Savine braće. On se vraća u Srbiju, kako bi zaustavio građanski rat između svoje braće Stefana i Vukana. Istovremeno Sava se bavi prosvjetiteljskim radom, nastojeći svojim sunarodnjacima približiti osnove vjerske i svjetovne pouke, da bi se [[1217]]. vratio na Svetu Goru.
 
[[1219]]. Savu imenuje nikejski patrijarh za prvog srpskog arhiepiskopa. Tim činom srpska crkva postaje [[autokefalnost|autokefalna]]. Godine [[1221]]. kruniše brata Stefana za kralja. Sava je sve do [[1233]]. ostao arhiepiskop, da bi ga potom zamijenio njegov učenik Arsenije. Sava više puta putuje u Palestinu. Na povratku sa jednog od hodočašćaga 1236. smrt ga zatiče u bugarskoj prijestonici Velikom Trnovu.
 
Savina najznačajnija djela za srpsko nacionalnu historiju bila su ne samo crkvenog - književnog karaktera, nego i graditeljska. Tako je na Svetoj Gori osnovao manastir [[Hilandar]] (zajedno sa svojim ocem Stefanom Nemanjom/monahom Simeonom), a uz njegovo ime pominje se i osnivanje manastira [[Žiča]] u Srbiji (do 1253. sjedište srpsko-pravoslavnog episkopa).
Anonimni korisnik

Navigacija