Razlika između verzija stranice "Mokraćovod"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 78.3.27.179 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao TXiKiBoT
Red 3: Red 3:


== Anatomija ==
== Anatomija ==

Mokraćovod polazi od bubrežne karlice, spušta se niz retroperitonealni prostor trbušne šupljine i ulazi u karlicu, gdje se završava ulivanjem u mokraćnu bešiku. Prema tome, na njemu se razlikuju trbušni (''pars abdominalis'') i karlični deo (''pars pelvina''). Granicu između ovih dijelova čini tzv. terminalna (granična) linija. Prilikom ulaska u karličnu šupljinu mokraćovod obrazuje graničnu krivinu (''flexura marginalis ureteris'') i u tom suženom delu može da se zaustavi bubrežni [[kamen]]. Krivina mokraćovoda se projektuje na prednjem trbušnom zidu u predelu Haleove topografske tačke. Mokraćovodi prolaze kroz zid bešike ukoso. Prilikom rastezanja zida mokraćne bešike, nabor njene sluznice djeluje kao valvula i sprečava vraćanje (refluks) urina ka ureterima i eventualno širenje infekcije iz bešike prema bubrezima.

[[Kategorija:Mokraćni sistem]]

[[ar:حالب]]
[[bg:Пикочопровод]]
[[ca:Urèter]]
[[cs:Močovod]]
[[de:Harnleiter]]
[[dv:ގުރުތާ]]
[[en:Ureter]]
[[eo:Uretero]]
[[es:Uréter]]
[[eu:Ureter]]
[[fa:میزنای]]
[[fi:Virtsanjohdin]]
[[fr:Uretère]]
[[he:שופכן]]
[[hr:Mokraćovod]]
[[id:Ureter]]
[[it:Uretere]]
[[ja:尿管]]
[[jv:Urètèr]]
[[ko:수뇨관]]
[[ku:Mîzlûl]]
[[lt:Šlapimtakis]]
[[lv:Urīnvadi]]
[[nl:Urineleider]]
[[no:Urinleder]]
[[pl:Moczowód]]
[[pt:Ureter]]
[[ru:Мочеточник]]
[[sh:Mokraćovod]]
[[sk:Močovod]]
[[sl:Sečevod]]
[[sr:Мокраћовод]]
[[te:మూత్రనాళం]]
[[uk:Сечовід]]
[[zh:输尿管]]

Verzija na dan 28 januar 2011 u 10:34

Šema mokraćnog sistema

Mokraćovod (lat. ureter) je parni cjevasti organ, koji sprovodi definitivno uobličenu mokraću iz bubrega u mokraćnu bešiku. Kod ljudi prosječna dužina mokraćovoda iznosi 24-34cm, a prečnik je oko 5mm. Kao i ostali djelovi mokraćnih puteva, i ovaj organ ima isključivo konduktornu ulogu, odnosno ne utiče na volumen i sastav mokraće.

Anatomija

Mokraćovod polazi od bubrežne karlice, spušta se niz retroperitonealni prostor trbušne šupljine i ulazi u karlicu, gdje se završava ulivanjem u mokraćnu bešiku. Prema tome, na njemu se razlikuju trbušni (pars abdominalis) i karlični deo (pars pelvina). Granicu između ovih dijelova čini tzv. terminalna (granična) linija. Prilikom ulaska u karličnu šupljinu mokraćovod obrazuje graničnu krivinu (flexura marginalis ureteris) i u tom suženom delu može da se zaustavi bubrežni kamen. Krivina mokraćovoda se projektuje na prednjem trbušnom zidu u predelu Haleove topografske tačke. Mokraćovodi prolaze kroz zid bešike ukoso. Prilikom rastezanja zida mokraćne bešike, nabor njene sluznice djeluje kao valvula i sprečava vraćanje (refluks) urina ka ureterima i eventualno širenje infekcije iz bešike prema bubrezima.