Razlika između verzija stranice "Sefer Halilović"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
m Poništene izmjene koje je napravio Poli (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao Slovolyub
Red 22: Red 22:
Vojnu akademiju je završio [[1975]], a [[1990]]. dvogodišnju školu za komandni kadar. [[JNA]] napušta [[1991]]. u činu [[major]]a.
Vojnu akademiju je završio [[1975]], a [[1990]]. dvogodišnju školu za komandni kadar. [[JNA]] napušta [[1991]]. u činu [[major]]a.


Jedan je od rijetkih haških optuženika [[http://www.freelancercareers.com |freelance writers]] koji je upotpunosti oslobođen krivice. Optužen je po komandnoj odgovornosti za ubistva 63 hrvatska civila i vojnika tokom operacije oslobađanja dijelova Hercegovine ranije okupiranih od hrvatskih snaga [[Herceg-Bosna|Herceg-Bosne]] i deblokade grada Mostara, "[[Operacija Neretva 93]]." . U presudi Tribunala je dokazano da su ubistva samovoljno počinili pojedinci i da zločin nije bio planiran.
Jedan je od rijetkih haških optuženika koji je upotpunosti oslobođen krivice. Optužen je po komandnoj odgovornosti za ubistva 63 hrvatska civila i vojnika tokom operacije oslobađanja dijelova Hercegovine ranije okupiranih od hrvatskih snaga [[Herceg-Bosna|Herceg-Bosne]] i deblokade grada Mostara, "[[Operacija Neretva 93]]." . U presudi Tribunala je dokazano da su ubistva samovoljno počinili pojedinci i da zločin nije bio planiran.


Autor je knjige "Lukava strategija".
Autor je knjige "Lukava strategija".

Verzija na dan 28 januar 2011 u 12:43

Sefer

Sefer Halilović (rođen 6. januara 1952) general Armije Republike Bosne i Hercegovine i prvi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH. Osnivač je i predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS). Obavljao je funkciju Ministra za izbjeglice i raseljena lica u Vladi FBiH. Trenutno poslanik u parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Vojnu akademiju je završio 1975, a 1990. dvogodišnju školu za komandni kadar. JNA napušta 1991. u činu majora.

Jedan je od rijetkih haških optuženika koji je upotpunosti oslobođen krivice. Optužen je po komandnoj odgovornosti za ubistva 63 hrvatska civila i vojnika tokom operacije oslobađanja dijelova Hercegovine ranije okupiranih od hrvatskih snaga Herceg-Bosne i deblokade grada Mostara, "Operacija Neretva 93." . U presudi Tribunala je dokazano da su ubistva samovoljno počinili pojedinci i da zločin nije bio planiran.

Autor je knjige "Lukava strategija".



Nedovršeni članak Sefer Halilović koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.