Razlika između verzija stranice "UNESCO"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Mijenja: an:Unesco
Red 15: Red 15:


[[af:UNESCO]]
[[af:UNESCO]]
[[an:UNESCO]]
[[an:Unesco]]
[[ar:يونسكو]]
[[ar:يونسكو]]
[[arz:يونيسكو]]
[[arz:يونيسكو]]

Verzija na dan 29 januar 2011 u 07:56

Zastava UNESCO-a

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) - Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih Nacija je specijalna agencija Ujedinjenih Nacija osnovana 1946. godine. Osnovni cilj organizacije je da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje kolaboracije među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metod pospješivanja univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.

UNESCO ima 193 države članice, a glavno sjedište organizacije je u Parizu sa preko 50 ureda širom svijeta. UNESCO upražnjava svoje aktivnosti u pet glavnih programa: obrazovanje, prirodne nauke, sociologija, kultura i komunikacije. UNESCO također sponzoriše projekte za pismenost, razvoj tehnike i pedagogije, internacionalne nauke, projekte regionalne kulturne historije, projekte promovisanja kulturne raznolikosti i programe koji podržavaju internacionalne dogovore o čuvanju svjetske kulturne i pripodne baštine.

Jedna od uloga UNESCO-a je da održava listu mjesta svjetske kulturne baštine. Ta mjesta se smatraju važnim prirodnim ili historijskim mjestima ili objektima čije očuvanje je važno za cjelokupnu svjetsku zajednicu. UNESCO s druge strane nije odgovoran da održava ili štiti mjesto koje je na njihovim listama.

Vanjski linkovi