Razlika između verzija stranice "Slovačka"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 77.238.201.6 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao CERminator
Red 98: Red 98:


== Privreda ==
== Privreda ==
treba mi privreda za prezentaciju geografije nema nigdje na intenetu ako mi mozete pomoci


== Stanovništvo ==
== Stanovništvo ==

Verzija na dan 31 januar 2011 u 13:38

Republika Slovačka
Slovenská republika
Zastava Slovačke Grb Slovačke
Zastava Grb
Himna"Nad Tatrou sa blýska" ("Munje nad Tatrom")
Položaj Slovačke na karti
Položaj Slovačke
Glavni grad Bratislava
Službeni jezik slovački
Državno uređenje  
Ivan Gašparovič
Iveta Radičová
Zakonodavstvo  
Nezavisnost raspadom Čehoslovačke
1. januar, 1993
Površina
• Ukupno
49,037 km2 (130.)
• Vode (%)
zanemariv
Stanovništvo
• Ukupno
5,447,502 Procjena 2007 (110.)
111/km2 
Valuta Euro
Vremenska zona CET (UTC+1)
- ljeti CEST (UTC+2)
Pozivni broj +421
Internetska domena .sk

Slovačka republika, država Evropske unije, smještena u srednjoj Evropi. Graniči na zapadu s Češkom republikom, na sjeveru s Poljskom, na istoku s Ukrajinom, na jugu s Mađarskom i na jugozapadu s Austrijom. Od 29. Marta 2004. je član NATO.Od 1. Maja 2004. eurointegrisala se.

Historija

Politika

Slovački šef države je predsjednik, koji se bira na izravnim općim izborima svakih pet godina. Veći dio izvršne vlasti ima predsjednik vlade, koji je obično vođa najveće stranke ili većinske koalicije u parlamentu. Imenuje ga predsjednik. Ministre imenuje predsjednik na prijedlog predsjednika vlade. Šef države, također i poglavar države (ili državni poglavar), najviši je predstavnik države u zemlji i prema inostranstvu. Prema međunarodnom pravu, šef države je najviše tijelo vanjskog zastupanja države, koje po ustavnom poretku odnosne države i prema međuarodnom pravu predstavlja i zastupa svoju državu u međunarodnim odnosima.

Politički sistem Slovačke je parlamentarna demokracija.

Najviše zakonodavno tijelo Slovačke je jednodomni parlament, Državno vijeće Republike Slovačke (Národná Rada Slovenskéj Republiky), sa 150 zastupnika. Zastupnici se biraju svake četiri godine proporcionalnom metodom. Najviše sudsko tijelo Slovačke je Ustavni sud (Ústavný súd), koji presuđuje ustavna pitanja. 13 članova ovog suda imenuje predsjednik na temelju popisa kandidata koje predlaže parlament.

Vlada zajednički odlučuje o prijedlozima zakona, o uredbama vlade, o programu vlade i o njegovom ispunjavanju, o bitnim mjerama za osiguranje privredne i socijalne politike Slovačke Republike, o prijedlozima državnog budžeta i državnog završnog računa, o međunarodnim ugovorima SR, o bitnim pitanjima unutrašnje i vanjske politike, o predlaganju zakona Parlamentu SR, o upućivanju mjera u javnu diskusiju, o zahtjevu za iskazivanje povjerenja, o dodjeljivanju amnestije zbog prekršaja, o zamjeni i opozivanju državnih dužnosnika u zakonski određenim slučajevima, o drugim pitanjima ako to odredi zakon.

Političke partije Republike Slovačke

Glavne političke stranke zastupljene u parlamentu SR:

  • Smer-SD (50 zastupnika)
  • Slovačka demokršćanska unija (SDKU-DS - 31 zastupnik),
  • Slovačka narodna stranka (SNS - 20 zastupnika),
  • Stranka mađarske koalicije (SMK - 20 zastupnika),
  • Pokret za demokratsku Slovačku (LS-HZDS - 15 zastupnika),
  • Kršćansko- Demokratski Pokret (KDH - 14 zastupnika).

Predsjednik Republike Slovačke

Predsjednik Republike Slovačke zastupa Republiku Slovačku u inostranstvu i unutar Republike. Svojim odlukama osigurava redovno djelovanje državnih tijela. Njegove su ovlasti relativno ograničene. Među najvažnije spada pravo ulaganja veta na zakone odobrene u Parlamentu. Također je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga SR.

Predsjednika biraju građani Republike Slovačke na neposrednim izborima tajnim glasanjem za razdoblje od pet godina. Kandidate za predsjednika predlaže najmanje 15 zastupnika u Parlamentu SR ili građani na temelju peticije potpisane od najmanje 15 000 građana. Za predsjednika se bira kandidat koji je stekao više od 50 posto važećih glasova. Ista osoba može biti izabrana za predsjednika najviše u dva uzastopna razdoblja.

Sadašnji predsjednik Ivan Gašparovič izabran je u drugom krugu predsjedničkih izbora 17. aprila 2004. Svečano je inauguriran 15. juna 2004.

Parlament

Parlament – Nacionalno vijeće Slovačke Republike – jedino je zakonodavno tijelo državne vlasti Slovačke Republike. Kao birano tijelo predstavlja suverenitet države i naroda. Ispunjava važnu ulogu u izgradnji Slovačke Republike kao moderne i demokratske države i u uvođenju socijalne i ekološki orijentirane tržišne ekonomije.

Zastupnici Nacionalnog vijeća birani su na općim, neposrednim izborima tajnim glasanjem. Broj zastupnika je 150 i njihov mandat traje četiri godine.

Slovačka je pristupila NATO paktu 29. marta 2004. a 1. maja iste godine, sa još devet zemalja bivšeg istočnog bloka, ušla je u Evropsku Zajednicu.

Političke podjele

Slovačka je podijeljena na 8 regija (slovački: kraj):


Regije se zatim dijele na 79 okruga (slovački:okres).

Geografija

Veći gradovi

Privreda

Stanovništvo

Slovačka, država sa 5,379.455 stanovnika, prostire se na površini od 49.036 km2. 85,8% stanovnika su Slovaci, 9,7% Mađari, 1,7% Romi, 0,8% Česi, te 2% čine ostale nacionalne manjine. Od ukupnog broja stanovništva oko 60% je urbanog. Slovački jezik je službeni jezik Republike Slovačke. Osim slovačkog jezika, stanovništvo Slovačke koristi češki, mađarski i njemački jezik. Većina građana Slovačke, oko 69%, su katolici, 9% su protestanti.

Kultura

Vanjski linkovi

Šablon:Link FA