Razlika između verzija stranice "Međunarodni praznik rada"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 92.36.163.84 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao CERminator
No edit summary
Red 1: Red 1:
Međunarodni '''praznik rada''' obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije odžane u [[Chicago|Chicagu]] dana [[1. maj]]a [[1886]]. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika [[smrtna kazna|osuđeno na smrt]].
Međunarodni '''praznik rada''' obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije odžane u [[Chicago|Chicagu]] dana [[1. maj]]a [[1886]]. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmoro je radnika [[smrtna kazna|osuđeno na smrt]].


Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.
Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.
Red 5: Red 5:
1. maja se kao međunarodni praznik rada obilježava od [[1889]]. godine.
1. maja se kao međunarodni praznik rada obilježava od [[1889]]. godine.


U 20. vijeku se datum s vremenom etablirao kao [[anarhizam|anarhistički]] i [[socijalizam|socijalistički]] praznik, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi maj postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.
U 20. vijeku se datum s vremenom etablirao kao [[anarhizam|anarhistički]] i [[socijalizam|socijalistički]] praznik, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi maj postao međunarodni praznik socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.


== Također pogledajte ==
== Također pogledajte ==

Verzija na dan 1 mart 2011 u 13:29

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije odžane u Chicagu dana 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.

1. maja se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine.

U 20. vijeku se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički praznik, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi maj postao međunarodni praznik socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

Također pogledajte

Vanjski linkovi