Razlika između verzija stranice "Pipin Mali"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot dodaje: an:Pepín lo Petit
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
m r2.6.3) (robot mijenja: an:Pepín o Petit
Red 19: Red 19:
[[af:Pepyn die Korte]]
[[af:Pepyn die Korte]]
[[als:Pippin der Jüngere]]
[[als:Pippin der Jüngere]]
[[an:Pepín lo Petit]]
[[an:Pepín o Petit]]
[[ang:Pippen III Francena Cyning]]
[[ang:Pippen III Francena Cyning]]
[[ar:بيبين القصير]]
[[ar:بيبين القصير]]

Verzija na dan 9 mart 2011 u 16:00

Pipin Mali

Pipin Mali (714. - 24. septembar 768. godine) je bio prvi karolinški kralj 751. - 768. godine; postao je jedini vladar Franaka 747. godine, a 751. godine okrunjen je za kralja.

Bio je sin Karla Martela i otac Karla Velikog. Umoran od porodičnog upravljanja državom u ime franačkih kraljeva Pipin šalje pismo papi s upitom: Treba li kralj biti onaj kojemu je to u krvi ili osoba koja stvarno vlada. Po primitku pozitivnog odgovora Pipin s papinim blagoslovom smjenjuje Hilderika III 751. godine. Isplata te papine usluge ubrzo stiže zahtjevom Rima upućenom Pipinu za objavu rata Langobardima koji prijete Rimu. U brzom ratu Pipin ostvaruje trijumf u Italiji sklapanjem vrlo pobjedničkog mira s Langobardima i aneksijom bizantske Ravene koja se poklanja papi. U svom drugom većom pohodu on konačno izbacuje Arape iz Franačke 759. godine.

Po pitanju rođaka Pipin je bio prilično neugodan čovjek. Doživotno je zatočio dva polubrata dok mu je rođeni brat Karloman dobrovoljno prepustio svu vlast u državi zbog velikih religioznih osjećaja. To ga ipak nije bilo zadugo spasilo pošto je bio prilično brzo umro u samostanu.

Državu je podjelio između sinova Karla Velikog i Karlomana.