Razlika između izmjena na stranici "Badanj (pećina)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 1.239 bajtova ,  prije 10 godina
nema sažetka izmjene
m
[[Datoteka:Pećinq Badanj.jpg|thumb|Pećinski crteži u pećini Badanj]]
'''Pećina Badanj''' je [[pećina]] u blizini [[Stolac|Stoca]], [[Bosna i Hercegovina]]. Poznata Arheološkim putem je poovo svojimnalazište pećinskimdatirano crtežimau kojikasni superiod nastalimlađeg upaleolita periodu- odkasnog 12epigravettiena, tj.000 13000 do 16.00012000 godina p.n.e. Nalazište je otkriveno 1976. godine. Uz potkapinu nađena je gravura, i to je prvi nalaz ove vrste na istočnoj obali Jadrana.
Posebno je važno otkriće graviranog crteža u stijeni badanjskog nalazišta i on predstavlja jedan od najstarijih spomenika umjetnosti u Bosni i Hercegovini.
 
Crtež je dijelom oštećen. Urezan je u koso položenu površinu velikog uglačanog bloka kamena koji je odlomljen od masiva pećine. Površina mu je oko 30 stepeni nagnuta od zapada prema istoku. Crtež se nalazi u jugozapadnom uglu stijene i predstavlja, vjerovatno, figuru konja gledanog sa desnog boka napadnutog strelicama. Sačuvana je samo zadnja polovina tijela, sa bedrima tipičnim za konja i dijelom trupa, dok je ostatak crteža uništen. Dubina reza je 5 mm. Gravura konja u Badnju nije bila anatomski savršeno reproducirana figura, što i nije bilo važno za tadašnjeg čovjeka. Za njega je bilo važnije ono što je tim trebalo biti rečeno. Teme su obično bile lovačkog sadržaja. Osnova teme ove umjetnosti bilo je vizuelno ovladavanje životinjama, simbolika nadmoći nad prirodom i svijet magije.
Gravure slične ovoj nalaze se u znatnom broju na Siciliji, u Kalabriji i u Apuliji.
 
==Reference==
2

izmjene

Navigacija