Razlika između verzija stranice "Pablo Picasso"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.6.4) (robot dodaje: kbd:Пабло Пикассо
m r2.7.1) (robot dodaje: so:Bablo bekaso
Red 131: Red 131:
[[sk:Pablo Picasso]]
[[sk:Pablo Picasso]]
[[sl:Pablo Picasso]]
[[sl:Pablo Picasso]]
[[so:Bablo bekaso]]
[[sq:Pablo Picasso]]
[[sq:Pablo Picasso]]
[[sr:Пабло Пикасо]]
[[sr:Пабло Пикасо]]

Verzija na dan 26 april 2011 u 23:12

Pablo

Pablo Picasso (Malaga, 25. oktobar 1881. - Mougins, 8. april 1973.), španski slikar.

Jedan od najistaknutijih slikara 20. vijeka. Njegova je talentiranost bila izuzetna od najranijeg djetinjstva. U Barceloni, gdje je pohađao školu, kao i u Madridu gdje je bio svakodnevni posjetitelj muzeja Prado, ispitivao je sve u vezi sa slikarstvom, a sanjao je i o Parizu, kamo napokon stiže u oktobru 1900. godine.

U historiji slikarstva malo je "državnih udara” koji se smionošću i odjekom mogu mjeriti s onim što ga je Pablo Picasso ostvario 1907. godine, kada je svojim zapanjenim prijateljima pokazao "Gospođice iz Avignona", sliku na kojoj je svijet predočio kao u razbijenu zrcalu. Picasso je bio pokretač i inspirator slikarskih smjerova kao što su kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti.

Njegov veliki opus obuhvaća više stvaralačkih faza: "modru", "ružičastu", "kubističku" , zatim "klasičnu", "nadrealisitčku" i "ekspresionističku". Gotovo da nema likovnog područja u kojem Picasso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij. Bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate i u svemu tome bio velik. Zakleo se da se neće vratiti u domovinu Španiju sve dok je na vlasti Francov režim. Svoje se zakletve i pridržavao, tako da je sve do smrti, 8. aprila 1973. godine, živio u Francuskoj.

Šablon:Link FA