Razlika između verzija stranice "Louise Mountbatten-Windsor"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
Red 34: Red 34:
{{reference}}
{{reference}}


[[Kategorija:Vindzorovci]]
[[Kategorija:Britanske princeze]]
[[Kategorija:Britanska kraljevska porodica]]
[[Kategorija:Britanska kraljevska porodica]]



Verzija na dan 30 april 2011 u 19:06

Princeza Louise
DinastijaWindsor
OtacPrinc Edward, grof od Wessexa
MajkaSophie, grofica od Wessexa
Rođenje8. novembar 2003
London

Ledi Louise Windsor (Louise Alice Elizabeth Mary; rođena 8. novembra 2003) je kćerka princa Edwarda, grofa od Wessexa, i Sophie, grofice od Wessexa. Ledi Louise je najmlađa od tri unuke kraljice Elizabete II od Ujedinjenog Kraljevstva i princa Philipa, vojvoda od Edinburgha. Trenutno je deveta u nasljednom nizu za britansku krunu, a u trenutnu rođenja bila je osma.

Rođenje

Rođena je kao nedonošče carskim rezom 8. novembra 2003. godine u bolnici Frimley Park, u koju je njena majka bila hitno dovezena zbog komplikacija pri porodu i u samoj trudnoći, zbog kojih su majka i beba izgubili mnogo krvi. Grofica od Wessexa je prije Louisinog rođenja imala vanmateričnu trudnoću koja je morala biti prekinuta. Louisin otac nije stigao prisustvovati porodu. Puštena je iz bolnice 23. novembra i njeno ime je obznanjeno javnosti 27. novembra.

Mjesto u nasljednom nizu

Dana 17. decembra 2007. godine pomaknuta je na deveto mjesto u nasljednom nizu rođenjem brata, Jamesa, vikonta Severna, koji, iako mlađi, ima prednost nad njom zahvaljujući svom spolu. Ona je sama svojim rođenjem pomakla tetku, princezu Anne, čime je nasljedni niz promijenjen po prvi put nakon trinaest godina.

Titula

Letters patent izdat 1917. godine odredio je da će prinčevske titule i oslovljavanje Kraljevska Visost nositi sva djeca sinova britanskog monarha. Pošto je Louise kćerka sina britanskog monarha, zakonski ona je Njena Kraljevska Visost princeza Louise od Wessexa. Međutim, po vjenčanju njenih roditelja objavljena je njihova želja da njihova djeca ne budu oslovljavana kao prinčevi, iako to zakonski jesu. Grof i grofica su svoju želju objasnili kao nastojanje da djeci omoguće privatniji život od onoga kojeg žive njihovi rođaci, prinčevi William i Henry od Velsa, i princeze Beatrice i Eugenie od Yorka. Umjesto toga, Louise i njen brat su oslovljavani kao djeca grofa.

Časti

U junu 2008, u čast posjete njenog oca provinciji Manitoba, po ledi Louise je nazvano jezero. [1]

Reference