Razlika između verzija stranice "Muhammed"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Ime poslanikove a.s supruge nije bilo Merjem ( مريم) već Marija (مارية ) bila je koptskog kršćanskog porijekla.
mNo edit summary
Red 174: Red 174:
* [[Safija bint Hujej]]
* [[Safija bint Hujej]]
* [[Mejmuna bint Haris]]
* [[Mejmuna bint Haris]]
* [[Marija bint Kibtija]]
* [[Marija Kibtija]]


Muhamed s.a.v.s. je imao dva braka u Meki (prije migracije u Medinu), a sve ostale nakon [[Hidžra|Hidžre]].
Muhamed s.a.v.s. je imao dva braka u Meki (prije migracije u Medinu), a sve ostale nakon [[Hidžra|Hidžre]].

Verzija na dan 11 maj 2011 u 20:53

Muhamed
NacionalnostArap
Supružnik/cividi ispod
Ovaj članak je o Muhamedu s.a.v.s., Božijem poslaniku po islamu. Za druga značenja pojma Muhamed pogledajte čvor članak.

Muhamed (ar.) محمّد, čije se ime također različito piše u različitim društvima i kulturama kao (eng.) Muhammad ili Mohammad, u srednjem vijeku na zapadu kao Mahomet ili Mohamet, punim imenom: Abu el-Kasim Muhamed ibn Abdullah ibn Abdulmutalib ibn Hašim je po Islamu posljednji Božji poslanik.



Biografija

Biografija Poslanika Muhammeda s.a.v.s. se dijeli na dva dijela, i to: život prije Objave islama i život poslije Objave.

Život prije Objave

On je rođen 570.godine u Meki, u plemenu Kurejš. Njegov otac je već ranije umro pa je Muhammed s.a.v.s. ostao samo s majkom i djedom. Kao dijete živio je izvan grada u pustinji, jer je lokalni običaj bio da se djeca odgajaju na selima među beduinima. Kada mu je bilo šest godina i majka mu je umrla, a samo dvije godine kasnije umro mu je i djed. Njegov amidža Abu Talib ga je tad prihvatio i Muhammed s.a.v.s. je počeo živjeti s njim. U tradicionalnim predajama (Hadis) se prenosi da je kao dječak bio poznat po mudrosti i moralnosti. Tako se prenosi (Sahih Buhari) da su se zidovi Kabe radi poplave srušili i da su mekanska plemena odlučila da je renoviraju. Međutim, nastao je spor oko počasnog čina vraćanja Crnog kamena u zidove Kabe. Obzirom, kako se prenosi da su Muhammeda s.a.v.s. znali u gradu kao najmoralnijeg i najnepristrasnijeg, pozvali su njega da presudi oko tog spora. on je presudio na slijedeći način: rekao im je da "Crni kamen" stave na jedno platno i da glavešine svih plemena uzmu za krajeve platna i tako ga polože u zid Kabe.

Kada je imao 25 godina oženio je Hatidžu bint Huvejlid, i uspješno se bavio trgovinom.

Objava

Kaligrafski prikaz sure "Iqra"

U 40-tim godinama u tradicionalnim predajama (Buharija, Muslim i ostali.) se prenosi da je Muhammed s.a.v.s. sve više bio razočaran izopačavanjem vjerskih običaja i udaljavanja njegovih sugrađana od Monoteizma i prakticiranjem primitivnog oblika Politeizma. I uobičavao je osamljivanje na lokalnom brdu u pećini "Hira".

U jednom takvom osamljivanju ,godine 610. u Ramazanu mjesecu, Muhammeda s.a.v.s. je, prema islamskoj predaji, posjetio Melek (anđeo) Džibril (Gabrijel) koji mu je tada prenio prve Božje riječi, imperativ "Ikre" (Uči!).

To su bile prve Kur'anske riječi (Sure) i sa tim događajem je zvanično počela objava Kur'ana. Muhammed s.a.v.s je brzo počeo širiti Islamsku vjeru u Meki sa novim pogledom na ekonomske, vjerske, socijalne odnose. Međutim, trgovci i tadašnji vladari Meke su se bojali da bi nova vjera, sa sve više novih pristalica i sa novim pristupom hodočašću u Meku (koji je tada bio jedini izvor gradskih prihoda) mogla štetiti njihovim ličnim koristima. Naime, upravo na mjestu drevnog hrama Kabe bili su izloženi mnogobrojni paganski idoli koji su posjećivani jednom godišnje od obožavalaca širom tadašnje Arabije, i to je ostavljalo velike prihode tadašnjim vlastima u Meki. Tako je Muhammedov novi reformatorski pokret stekao odmah u startu velike oponente i neprijatelje. Kroz niz opstruiranja pritisaka i napada koje je doživljavala tadašnja malobrojna islamska zajednica, bili su prisiljeni da napokon 622. godine izbjegnu prvo u tadašnju Abesiniju a zatim u [[Medina|Medinu]. Navodi se da je bilo i nekoliko pokušaja atentata u Meki na samog Muhammeda, što se završilo neuspješno. U mekanskom periodu Muhammed je bio konstantno štićen od svoga amidže Ebu Taliba koji je također bio mekanski uglednik.

"Godina tuge"

619 godine umire njegov amidža Abu talib i Muhammed gubi jaku podršku. Nakon toga umire njegova supruga [[Hatidža bint Huvejlid] koja je od samog početka također bila velika podrška Poslaniku. Pod osjećajem tuge i konstantnog pritiska sugrađana koji su sve više neprijateljski nastupali prema njemu sam Muhammed s.a.v.s. tu godinu je nazvao "godinom tuge".

Isra i miradž

Pogledajte glavni članak Isra i miradž

Hidžra u Medinu

Datoteka:MuhammadSeal.jpg
Izgled pečata Allahovog poslanika, on je ujedno bio i prsten

Pod prijetnjom smrću i nekoliko pokušaja atentata i sve većim pritiscima na njegove sljedbenike (koji su već prije pobjegli u Abesiniju), 622. godine Muhammed bježi iz Meke u Medinu sa svojim prijateljem i sljedbenikom Ebu-Bekrom.

Dolazak u medinu postaje historijski događaj za muslimane upće iz više razloga, jedan od njih je taj da su u mirnim uslovima tadašnje Medine koja im je ponudila gostoprimstvo, mogli propovjedati i širiti svoju vjeru i izučavati je.I za sam grad je Muhammed s.a.v.s. ostavio veliki značaj, pomirio je do tada zavađena arapska plemena koji su imali dugu historiju međusobnog ratovanja. Napisan je i prvi Medinski ustav koji uređuje međusobne odnose arapa i jevreja koji su bili dosta prisutni u gradu.




Bitka na Bedru

Mapa bitke na Bedru

Mir ipak nije dugo trajao. Nakon što su muslimani napustili Meku, njihovi neprijatelji su devastirali njihove domove i pripremali napad na Medinu, prevenstveno radi straha od ugrožavanja karavana i glavnih puteva prema Meki od strane Medinskih muslimana. Tako su 624. godine, oko 800 dobro opremljenih Mekanskih vojnika na čelu sa Mekanskim vladarima, među kojima i Ebu Džehl se kreću u pravcu Medine. Islamska vojska koja je brojala oko 300 vojnika, na čelu sa Poslanikom Muhammedom s.a.v.s. ih susreće na bunarevima u okolini medine (Bedr) i poražava. Ubijeno je 44 mekanska vojnika među kojima i Ebu Džehl, zarobljeno 70 zarobljenika, koji su poslije u razmjeni pušteni. Ubijeno je 14 muslimanskih vojnika. Ta bitka je odjeknula širom Arapskog poluotoka, što je doprinjelo da se i šire čuje za novu vjeru u srcu arabije.]]

Mapa bitke na Uhudu

Nakon napada na Medinu od strane Mekansih idolopoklonika, Muhammed s.a.v.s. je objavio rat Meki, i u idućih nekoliko mjeseci je muslimanska vojska presretala mekanske karavane. Iste godine Ebu Sufjan, mekanski vladar je skupio oko 3000 vojnika za osvetnički napad na Medinu. Bitka se odigrala 23 Marta na brdu Uhud gdje je kampovala Mekanska vojska koja je krenula na Medinu. U toku bitke koja je u jednom momentu išla u korist muslimana, tadašnji mekanski vojskovođa (poslije veliki muslimanski vojskovođa) čini iznenadni manevar sa konjicom oko brda uhud i iznenađuje muslimansku vojsku i strahovito ih poražava. U toj bici je ranjen i sam Muhammed i tom prilikom izgubio zub (očnjak). 75 muslimana je poginulo uključujući velikog borca Hamzu (Poslanikov Amidža).





Bitka kod Uhuda

Bitka na Hendeku (Opsada Medine)

Sa pomoći uticajnog jevrejskog plemena Benu nadir, Kurejšijski vojni zapovjednik Ebu Sufjan, okuplja neka arapska plemena u jednu zajedničku vojnu koja je brojala 10 000 ljudi. I još jednom se sprema da napadne Medinu. Muhammed s.a.v.s. je okupio oko 3000 muslimana koji su se, po prijedlogu ashaba Selmana el-Farisija (perzijanca) odbranili tako što su iskopali rovove oko grada (stari perzijski način odbrane) (hendek ar.-jarak, rov,kanal), po čemu je bitka i dobila ime "Bitka na Hendeku" Okruženje u kome se našla Medina je trajala dvije sedmice. Za tom periodu još jedno jevrejsko pleme koje je bilo stacionirano sjeverno od Medine, Benu Kurejze sa kojima su muslimani imali takozvani Medinski ugovor, su sklopili pakt sa mnogobošcima iz Meke, protiv Medinskih muslimana. Nekoliko puta su manje jedinice pokušale da probiju linije odbrane Medinskih muslimana ali bezuspješno, nakon dvije sedmice opsade, Mekanska vojska se ipak iznenada povlači. Nakon toga muslimanka zajednica Medine optužuje jevrejsko pleme Benu Kurejze za izdaju nakon čega ih napada i porobljava.

Zanimljivo je spomenuti da po islamskoj tradiciji, Hadisu (Sahih Buhari), se prenosi da je Anđeo Gabrijel (Džibril) lično naredio Muhammedu da napadne i porobi benu Kurejze.

Mapa bitke na Hendeku

"Primirje na Hudejbiji"

Nakon "bitke na Hendeku", Medinski muslimani i Mekanski mnogobošci potpisuju primirje sa slijedećim tačkama:

  • Dozvoljeno je muslimanima Medine da učine hodočašće u Meku ali samo tri dana u godini.
  • Prekidanje svih ratnih djelovanja i garantovanje sigurnosti na obe zaraćene strane.
  • Svako vanjsko neprijateljstvo sa jednom od potpisnica primirja obavezuje drugo na djelovanje.

A svako prijateljstvo nekog arapskog plemena sa jednom od članica ugovora o primirju, obavezuje sve na prijateljstvo sa njima.

  • Zabrana primanje izbjeglica iz Meke u Medinu i obratno.

Za vrijeme primirja Muhammed se posvećuje širenju islama u granicama Arabijskog poluotoka i izvan njega. Tako šalje tadašnjim svjetskim vladarima u kome ih poziva u Islam.

Original Muhammedovog pisma koptskom vladaru Mukavkisu (Topkapi muzej- Turska)

Osvojenje Meke

"Hudejbijsko primirje" je trajalo dvije godine. Pleme Benu Huza su imali dobre odnose sa Muhammedom, a pleme Ebu Bekr je imalo prijateljske odnose sa Mekancima. Prenosi se da su u jednom noćnom napadu pleme Ebu Bekr napalo pleme Benu Huza, a da su im pri tome logistiku dali Mekanci, a po nekim izvorima da je nekoliko mekanaca učestvovalo u napadu. Nakon tog incidenta Muhammed daje tri uslova Mekancima, tražeći od njih da usvoje jedan;

  • da plate takozvanu "krvarinu" plemenu Huza.
  • da se odreknu prijateljstva sa plemenom "Ebu Bekr" (jer ih od odmazde štiti treći član "Hudejbijskog primirja").
  • da ponište "Hudejbijsko primirje".

Mekanci su prihvatili treći uslov, tj prestao je da vrijedi Hudejbijsko primirje. Ubrzo nakon toga su uvidjeli kakvu su grešku počinili jer nisu dobro procjenili na kojem nivou su već tada bili muslimani. Pridobili su veliki broj arapskih plemena, osnažili vojno i ekonomski. Ebu sufjan lično dolazi da obnovi Hudejbijsko primirje međutim, Muhammed s.a.v.s. tu ponudu odbija. Muhammed oprema vojsku za osvojenje Meke i okuplja veliku vojsku sa preko 10 000 ljudi, i osvaja Meku bez većeg konflikta, sa samo nekoliko žrtava. Nakon ulaska u Meku, amnestira sve okupljene stanovnike Meke i "oprašta" im riječima Reći ću vam ono što je Jusuf (Josip) rekao svojoj braći: "Ja vas danas neću koriti, idite, slobodni ste". Nakon toga je porušio idole koji su se nalazili u dvorištu Kabe.

Osvojenje Arabije

Nakon osvojenja Meke, arapsko pleme Benu Havazin, stari neprijatelj stanovnika Meke je sa plemenom Benu Takif, odlučio da napadne Meku. Muslimanska vojska ih je porazila u bici na Hunejnu. U istoj godini Muhammed pokreće vojnu kampanju na Tebuk protiv plemena Benu Takif, radi njihovih konstantnih neprijateljstava i napada na muslimane. Vojska je opremljena, međutim bitka se nije dogodila. Godinu nakon tog događaja, prvaci plemena Benu Takif, iznenada šalju svoje misionare sa porukom da primaju Islam i prestaju svoje neprijateljstvo protiv muslimana. Nova vjera je ujedinila cijelo Arapsko poluostrvo.

Oprosni hadž i smrt

Na kraju desete godine nakon preseljenja u Medinu, poslanik Muhammed s.a.v.s je prvi puta u potpunosti obavio Hadž gdje je održao poznati govor o pravu pojedinca, nacionalnoj i rasnoj jednakosti i još nekim smjernicama. U Tefsirima se navodi da je u tom momentu oprosnog hadža objavljen Kur'anski ajet: "Danas sam vam upotpunio vašu vjeru, i upotpunio sam svoju blagodat prema vama, i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera" (Kur'an El-Maide, 3).

Nekoliko mjeseci nakon "oprosnog hadža" Muhammed je se razbolio. Imao je jake glavobolje i slabost. Umro je u Ponedjeljak, 8 Juna 632.godine u Medini, u kući i naručju supruge Aiše.

Poslanikova porodica

Supruge

Muhamed s.a.v.s. je imao za svoga života 13 supruga. One su bile:

Muhamed s.a.v.s. je imao dva braka u Meki (prije migracije u Medinu), a sve ostale nakon Hidžre.

Djeca

Prva Muhamedova s.a.v.s supruga je rodila 4 kćerke :

i 2 sina:

  • Abdulah ibn Muhamed
  • Kasim ibn Muhamed

Sva djeca osim Fatime Zehre su umrla prije Muhameda s.a.v.s. Merjema bint Kibtija mu je rodila sina Ibrahima, koji je umro prije druge godine života.

Porijeklo

Porijeklo Poslanika Muhammeda autori svrstavaju u 3 perioda. Prvi period je priznat od većine, i smatra se provjerenim i tačnim, dok se ne može sa istinitošću tvrditi tačnost ostala dva.

Prvi period

Ovaj period obuhvata lozu Poslanika od Adnana, po kojem su arapi Adnanije dobili ime. Loza obuhvata sljedeće članove:

Muhammed • Abdullah • Šejbe Abdul Mutallib • Amr Hašim • El-Mugire Abdu Menaf • Zejd Kusajj • Kilab • Murre • Ka'b • Lu'ej • Galib • Fehr (nadimak mu je Kurejš, po kome je pleme dobilo ime) • Malik • Kajs Nedar • Kinane • Huzejme • Amir Mudrike • Ilijas • Mudar • Nezar • Me'ad • Adnan

Drugi period

U ovaj period se ubraja uzlazna linija od Adnana do Ibrahima a.s. (Abraham). Loza obuhvata sljedeće članove:

Adnan • Edd • Humejse • Selaman • Avs • Bevz • Haza' • Beldas • Jeddaf • Tabih • Džahim • Nahiš • Mahijj • 'Ljed • 'Abkar • Ubejd • Ed-Du'a • Hamdan • Senber • Jesribi • Jahzen • Jelhan • Er'avijj • 'Ljed • Dejšan • 'Ajsar • Efnad • Ejham • Maksar • Nahis • Zarih • Semaj • Mezijj • 'Avda • Aram • Kajdar • IsmailIbrahim

Treći period

Treći period obuhvata članove od Ibrahima a.s. do Adema a.s. (kršć. Adam - prvi čovjek na zemlji). Ovaj period je ujedno i najnesigurniji. Članovi su:

Ibrahim a.s. • Azer Tarih • Nahur • Saru' • Ra'u • Falih • 'Abir • Šalih • Erfahšed • Sam • Nuh a.s. (Noa) • Lamik • Mutevešleh • Ahnuh (kaže se da je on Idris a.s.) • Jerid • Mehlail • Kajnan • Anuše • Šejs • Adem a.s.[1]


Fizičke osobine

Datoteka:Grave of muhammad.png
Mezar poslanika Muhameda s.a.v.s.

U dosta Hadisa se navode fizičke osobine Muhameda s.a.v.s. U jednoj takvoj predaji jedna žena iz plemena Huza kaže da je jednom Poslanik prošao pored njenog šatora u vrijeme Hidžre i da je bio: "...svijetlog i vedrog lica, lijepog ponašanja, nije krupan i nije imao krupnu glavu, lijep i privlačan, dubok pogled okružen dugim i gustim trepavicama. U njegovom glasu promuklost, dugog vrata, krupnook. Veoma crne kose, ima drugove koji slušaju šta govori. Kad nešto naredi, utrkuju se da izvrše naredbu. Odani su mu. On je ljubazan prema njima. Nije bio visok ni nizak..."




Također pogledajte

Izvori

  • "Povijest islama" -Mustafa Spahić
  • "Povijest islama- historijski tokovi misije" Tomas W. Arnold
  • "Zapečaćeni Džennetski napitak" -Safijurahman Elmubarekfuri
  • "Muhamed" -Mustafa Mahmud
  • "Oksfordska istorija islama" -John L.Espozito
  • "Enciklopedija islama" Cyril Glasse


Reference

  1. ^ Safijurrahman el-Mubarekfuri - Zapečaćeni Džennetski napitak, ISBN 9958-880-10-9,



Nedovršeni članak Muhammed koji govori o muslimanima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Šablon:Link FA