Razlika između verzija stranice "Oregon"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot dodaje: bar:Oregon
m r2.7.1) (robot dodaje: mrj:Орегон
Red 111: Red 111:
[[mn:Орегон]]
[[mn:Орегон]]
[[mr:ओरेगॉन]]
[[mr:ओरेगॉन]]
[[mrj:Орегон]]
[[ms:Oregon]]
[[ms:Oregon]]
[[nah:Oregon]]
[[nah:Oregon]]

Verzija na dan 30 maj 2011 u 00:43

Šablon:Infokutija SAD

Oregon je savezna američka država na sjeverozapadu te zemlje. Na zapadu je omeđen s Tihim okeanom, sjeverno saveznom državom Washington, na istoku je savezna država Idaho, a na jugu saveznim državama California i Nevada. Njegova sjeverna granica se dobrim dijelom pruža duž rijeke Columbia, a na istoku je to slučaj sa rijekom Snake.

Dva planinska lanca koji se protežu linijom sjever-jug, Obalne Pacifičke planine (Pacific Coast Range) i Kaskadne planine (Cascade Mountain Range), okružuju dolinu Willamette, jedan od najobrađenijih i poljoprivredno najproduktivnijih regiona u svijetu.

Zemljište Oregona je jedno od najraznolikijih u SAD. Država je dobro poznata po svojim ravnim, gustim šumama i liniji obale duž Pacifika. Pored toga tu su još i prerije i pustinje koje pokrivaju skoro polovinu države na istoku i sjeveru. Ovo je i jedno od nekoliko mjesta na sjevernoj hemisferi gdje je moguće skijanje, sa obezbijeđenom uslugom ski liftova, tokom cijele godine.

Broj stanovnika, prema popisu stanovništva iz 2000. godine, iznosio je 3.421.399 što je povećanje od 20,4% u odnosu na 1990. godinu. Institucije nadležne za popis smatraju da je broj stanovnika u 2004. godini dosegao brojku od otprilike 3.594.600 osoba


Gl planine Primorske,Plave(Stjenovite) to jest njihovi ogranci.Pros zimska temp oko -2-5. a ljetne odb 6-8 st.Nalaze se rezervati indijanaca Šešoni. Naseljena oko 1870 god. Klima na jugu stepska, usko primorje je okeanska a većina je planinska. Najveći vrh Rejnir oko 4390m. Industrija prehrambena,ribna,drvo,celuloza, itd. RUDNO BLAGO;nikl,azbest,.Poljuprivreda srednje razvijema zbog uvjeta klimatskih;pšenica, kukuruz, voće, povrće, ribolov...


Šablon:Političke podjele Sjedinjenih Američkih Država