Razlika između verzija stranice "Bombaj štampa"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Red 41: Red 41:
{{stub-muz}}
{{stub-muz}}


[[Kategorija:Novi Primitivizam]]
[[Kategorija:Bosanskohercegovačke muzičke grupe]]
[[Kategorija:Bosanskohercegovačke muzičke grupe]]

Verzija na dan 30 maj 2011 u 18:11

Bombaj štampa je kultna sarajevska pop-rock grupa iz 1980ih godina, koja je, zajedno sa Zabranjenim pušenjem i Elvisom J. Kurtovićem, učestvovala u stvaranju pokreta poznatog kao Novi primitivizam.

Grupu su 1982 godine osnovali gitarista Nedim Babović i glumac i humorista Branko Đurić Đuro. Ubrzo nakon osnivanja, grupa je počela po sarajevskim klubovima držati zajedničke i samostalne koncerte na kojima su svirali svoje hitove “Željo”, “Džoging kroz Alipašino Polje” i “Dole”.

Djelovanje grupe su uveliko ograničavale Đurine glumačke obaveze, pa je njihova prva ploča “Bombaj štampa” ugledala svjetlost dana tek 1987 godine. Ploču su snimili u sljedećem sastavu:

Autori većine pjesama su Đuro i Neno, a pored ostalih, prateći vokali na ovom albumu bili su i Rizo iz grupe Elvis J. Kurtović, Amila Sulejmanović, te Gile i Čavke iz Električnog orgazma. Neki od hitova sa ovoga albuma su “Mrak i ja”, “Otvorena pjesma Đorđu B.”, “Điđi-miđi (Patetika)”, “Često poželim da sve zaboravim”. Sama promocija ovog albuma kasnila je preko godinu dana, jer je u vrijeme njegovog izlaska Đuro bio angažovan na snimanju filma “Dom za vješanje”. U proširenom sastavu, koji je obuhvatao i duvačku sekciju, grupa nastavlja sa koncertima po SFRJ, te učestvuje na turneji “Top liste nadrealista”.

Svoj drugi album, “Ja mnogo bolje letim sam” grupa je, u nešto izmjenjenom sastavu, objavila je 1990 godine. Mjesto Ademira Volića zauzima Dragan Bajić, za gitarom se pojavljuje Zoran Šerbedžija, a umjesto Nene Jeleča, koji se na ovom albumu pojavljuje u ulozi producenta, bas gitaru svira Srđan iz Crvene jabuke. Kao gost u pjesmama “Kad moj Nedo i njegov Brada sviraju blues” i “Šarene ulice” pojavljuje se Davor Gobac sa svojom grupom Psihomodo pop.

Grupa prestaje sa radom 1992. godine, sa početkom rata u BiH. Nakon duže pauze grupa se ponovo okuplja te 2010.godine izdaje album "Neka DJ odma' dole SJ"

Članovi grupe

Diskografija

Reference


Nedovršeni članak Bombaj štampa koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.