Razlika između verzija stranice "Ležaj"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
JAnDbot (razgovor | doprinosi)
m r2.5.2) (robot mijenja: vi:Ổ đỡ trục
Red 81: Red 81:
[[tr:Yatak (makina elemanı)]]
[[tr:Yatak (makina elemanı)]]
[[uk:Вальниця]]
[[uk:Вальниця]]
[[vi:Ổ lăn]]
[[vi:Ổ đỡ trục]]
[[zh:轴承]]
[[zh:轴承]]

Verzija na dan 14 juni 2011 u 13:39

Primjer kugličnog ležaja

Ležaj je mehanička sprava koja dozvoljava određeno relativno kretanje između dva dijela, najčešće rotaciju ili linearno pomijeranje. Ležaji se mogu klasifikovati prema kretanjima koja dozvoljavaju, prema principu njihovog funkcionisanja, te prema pravcu primjenjene sile, koju oni primaju.

Trenje u ležajevima

Ležajevi sa malim trenjem često su bitni za efikasnost, kako bi se smanjilo habanje, te kako bi se dostigle velike brzine. U suštini, ležaj može smanjiti trenje pomoću svog posebnog oblika, materijala, ili pomoću fluida koji se nalazi između površina.

  • pomoću oblika, dobija prednost korištenjem sferičnih površina ili kotrljajnih tijela.
  • pomoću materijala, gdje se iskorištava priroda materijala od kojeg je izrađen ležaj. (Na primjer, korištenje plastike za ležaje koji imaju mali koeficijent trenja.)
  • pomoću fluida, iskorištava se niska viskoznost sloja fluida, kao što je lubrikant ili kao potišteni medij koji priječava da se dva čvrsta dijela dodiruju.
  • pomoću polja, iskorištava elekomagnetna polja, kao što je magnetno polje, kako bi se priječilo dodirivanja dva čvrsta dijela.

Kombinacije se mogu primijeniti čak u istom ležaju. Primjer ovoga je kada se od plastike izradi kavez ležaja, koji odvaja valjkiće/kuglice, koje smanjuju trebhe pomoću svog oblika i završne obrade površine.


Principi funkcionisanja

Animacija kugličnog ležaja

Postoji najmanje šest principa rada ležaja:

Također pogledajte

Vanjski linkovi