Razlika između verzija stranice "Spol"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot dodaje: bo:ཆགས།, br:Reizh
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot dodaje: lv:Dzimums
Red 63: Red 63:
[[lb:Sex]]
[[lb:Sex]]
[[lt:Lytis]]
[[lt:Lytis]]
[[lv:Dzimums]]
[[mr:कामजीवन]]
[[mr:कामजीवन]]
[[nds:Sex]]
[[nds:Sex]]

Verzija na dan 6 juli 2011 u 19:23

Značenja riječi spol su:

  • 1. U biologiji: Ukupnost fizioloških i psiholoških obilježja po kojima se razlikuju muškarac i žena, odnosno među jedinkama iste vrste mužjaci od ženki.
  • 2. a. Činjenica pripadnosti jednom od spolova.
  • 2. b. Muški ili ženski kao kolektivitet (ženski spol, muški spol).


Spolnost

Riječ spolnost označava ukupnost pojava vezanih uz spol i spolni nagon.

Spol i rod

U savremenoj društvenoj nauci značajno je razlikovanje između spola (engleski: sex) i roda (engleski: gender), koje potiče iz feminizma. Načelno, riječ spol koristi se, u primjeni na ljudsku vrstu, za sve one različite osobine koje su biološki i nasljedno uzrokovane, dok rod označava one razlikovne osobine koje su društveno uzrokovane. Složene diskusije se vode o tome gdje jedno prestaje, a drugo počinje; feministička politologinja Carole Pateman u knjizi Spolni ugovor posve negira smisaonost te razlike.

Iz ovog razlikovanja proizlazi pojam rodne studije (gender studies) koji se u Bosni i Hercegovini još nije udomaćio, ali u svijetu je priznata disciplina unutar društvenih nauka.

U engleskom se na razliku ukazuje korištenjem termina "male" i "female" za oznaku spola, te "man" i "woman" za oznaku roda. U bosanskom, u tom smislu se koriste termini "muško" i "žensko" za spol (i za druga živa bića), odnosno "muškarac" i "žena" za rod (samo za čovjeka).

Relevantni članci

Vanjski linkovi