Razlika između verzija stranice "Bellatrix Lestrange"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
CocuBot (razgovor | doprinosi)
m r2.6.1) (robot dodaje: tr:Ölüm Yiyen#Bellatrix Lestrange
Red 30: Red 30:


[[ar:بيلاتريكس لسترانج]]
[[ar:بيلاتريكس لسترانج]]
[[bg:Белатрикс Лестранж]]
[[bg:Белатрикс Лестрендж]]
[[cs:Smrtijed#Belatrix Lestrangeová]]
[[cs:Smrtijed#Belatrix Lestrangeová]]
[[de:Figuren der Harry-Potter-Romane#Bellatrix Lestrange]]
[[de:Figuren der Harry-Potter-Romane#Bellatrix Lestrange]]

Verzija na dan 11 juli 2011 u 04:53

Bellatrix Lestrange
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosecrna
DomSlytherin
Čistoća krvičista krv
VjernostVoldemort
GlumacHelena Bonham Carter
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni pehar, Harry Potter i Red feniksa, Harry Potter i Darovi Smrti



Bellatrix "Bella" Lestrange (1951. – 1998.) je bila čistokrvna vještica i smrtonoša, pripadnica porodice Black. Bila je posebno draga lordu Voldemortu, koji ju je zvao Bella. U filmu ju glumi Helena Bonham Carter.

Etimologija

Bellatrix je ime najsjajnije zvijezde sazviježđa Oriona, a ime joj znači "ratnica". Po Orionu je nazvan Bellatrixin tetak Orion Black. Bella je latinska riječ, a znači "lijepa". Lestrange dolazi od francuskog l'étrange. Black znači "crna".

Život

Bellatrix je kćer Cygnusa Blacka III. i Druelle Black, sestra Andromede Tonks i Narcisse Malfoy, teta Nymphadore Tonks i Draca Malfoya, nećakinja Walburge i Oriona Black, sestrična Siriusa III. i Regulusa Arcturusa Blacka, žena Rodolphusa Lestrangea.

Bellatrix, njezin muž i njegov brat Rabastan, te Barty Crouch II. su bili smrtonoše te su uhvaćeni nakon Voldemortova pada. Barty Crouch I. im je predsjedao na suđenju, te su osuđeni na doživotnu kaznu u Azkabanu zbog mučenja porodice Longbottom.

1995. je Voldemort dobio novo tijelo te je pred svim smrtonošama izjavio da su najvjerniji bili Lestrangeovi. 1996. je oslobodio Bellatrix i ostale smrtonoše iz Azkabana.

U Odjelu tajni, u Dvorani proročanstava, Bellatrix je ubila Siriusa Blacka i mučila Nevillea, a Harry ju je zato pogodio kletvom Cruciatus. Nakon toga je došao Voldemort i borio se sa Dumbledoreom. Potom je zgrabio Bellatrix i poveo ju sa sobom. 1996. su Bellatrix i Narcissa otišli u Prelčev kraj Severusu Snapeu. Narcissa i Snape su napravili Neprekršivu zakletvu, a Bellatrix je bila svjedok. 1997. se preselila u kuću porodice Malfoy, gdje joj se pridružio Voldemort. Kopiju Gryffindorovog mača je Bellatrix stavila u svoj sef u Gringottsu. Kad su hvatači uhvatili Harryja, Rona i Hermionu, odveli su ih Bellatrix koja je mučila Hermionu i ubila vilenjaka Dobbyja. Hermiona je uzela Bellatrixinu vlas i napravila višesokovni napitak. 1998. je u Hogwartsu ubila svoju nećakinju Nymphadoru te se rugala kad je Minerva McGonagall plakala za Harryjem. Napala je Ginny, pa ju je ubila njena majka Molly. Voldemort se razbjesnio i htio ubiti Molly, ali se Harry otkrio i ubio ga.