Razlika između izmjena na stranici "Homs"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 10 bajtova ,  prije 9 godina
nema sažetka izmjene
Homs ili Hims (arapski: حمص‎, Homs ili Hims; prethodni grčki naziv: Ἔμεσα, Emesa) je grad u zapadnoj [[Sirija|Siriji]] i glavni grad istoimene pokrajine. Nalazi se na nadmorskoj visini od 501 metra, a od glavnog grada Sirije, [[Damask|Damaska]], udaljen je 162 kilometra. Lociran na rijeci Orontes, Homs predstavlja vezu između unutarnjih gradova i obale [[Sredozemlje|Sredozemlja]].
 
Homs se po prvi put spominje u prvom stoljeću prije nove ere, u vrijeme Seleucidija[[Seleukidi|Seleukida]]. Kasnije će postati glavnim gradom kraljevstva pod vlašću EmesanijeveEmesanske dinastije. Prvobitno kao paganski centar u kojem se obožao bog sunca El-Gabal, kasnije će biti važnim središtem za kršćane pod [[Bizantija|bizantijskom]] vlašću. Muslimani ovaj grad osvajaju u sedmom stoljeću. Tijekom islamske ere, islamske dinastije su se borile za kontrolu nad Sirijom preko grada Homsa, koji je imao bitan strateški položaj u tom području.
 
Danas je Homs veliki industrijski centar Sirije s 1 500 000 stanovnika, treći po veličini. Populaciju ovog grada uglavnom čine sunitski muslimani i kršćanska manjina. Grad se može pohvaliti i velikim brojem povijesnih džamija i crkvi. Blizu njega je lociran i Krak des Chevaliers, spomenik svjetske kulturne baštine.
59

izmjena

Navigacija