Razlika između verzija stranice "Titicaca"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot dodaje: ne:टिटीकाका ताल
m r2.6.4) (robot dodaje: kk:Титикака
Red 61: Red 61:
[[jv:Tlaga Titicaca]]
[[jv:Tlaga Titicaca]]
[[ka:ტიტიკაკა]]
[[ka:ტიტიკაკა]]
[[kk:Титикака]]
[[ko:티티카카 호]]
[[ko:티티카카 호]]
[[ku:Zeryaçeya Titicaca]]
[[ku:Zeryaçeya Titicaca]]

Verzija na dan 23 juli 2011 u 03:23

Titicaca jezero (šp. Lago Titicaca), na 3.821 metara nadmorske visine, je najviše jezero na svijetu na kojem je moguća komercijalna plovidba. S površinom od oko 8.300 km2 (širine 65 km i dužine oko 194 km), Titicaca je najviše slatkovodno jezero u Južnoj Americi. Nalazi se na granici Perua i Bolivije. Jezero Maracaibo u Venecueli, s djelimično slanom vodom, veće je, i ima oko 13.000 km2, ali ga neki svrstavaju u more jer je inače povezano s okeanom.

Obala jezera

Smješteno visoko u Andama na granici Perua i Bolivije, Titicaca ima prosječnu dubinu između 140 i 180 metara, a maksimalna dubina je 280 metara. Zapadni dio jezera pripada regiji Perua, dok je istočna strana u područja La Paz u Boliviji.

Više od 25 rijeka utiče u jezero Titicaca, u kome je i 41 ostrvo - od kojih su neka gusto naseljena.

Titicaca je poznato i po stanovništvu, indijancima Uru, koji žive na devet umjetnih ostrva Uros načinjenih od plutajuće trske. Ova ostrva postala su glavna turistička atrakcija Perua, pa ekskurzije iz grada Punoa na obali jezera dolaze u posjetu. Još jedna turistička atrakcija je ostrvo Taquile sa drugom domorodačkom zajednicom. Stanovnici ostrva Taquile poznati su po rukom tkanim tekstilnim proizvodima, koji spadaju među najkvalitetnije zanatske proizvode Perua.

Položaj jezera

Titicaca vodu dobija od kiša i topljenja ledenjaka na planinama iznad Altiplana. Ovu vodu odvodi rijeka Desaguadero, koja teče na jug kroz Boliviju u jezero Poopó; međutim, to nadoknađuje manje od 5% gubitaka, sve ostalo gubi se velikim isparavanjem kao rezultat snažnih vjetrova i jakog sunca na toj nadmorskoj visini.

Porijeklo imena Titicaca nepoznato je. Prevodi se kao "Kamena puma", zato što oblikom podsjeća na pumu koja lovi zeca, kombinujući riječi lokalnih jezika Quechua, i Aymara, , ili kao "Litica vođe". Među lokalnim stanovništvom postoji nekoliko različitih imena.

Četvrtina jezera na jugu je odvojena od glavnog dijela Tiquina moreuzom, pa zato Bolivijanci taj manji dio zovu jezero Lago Huiñaymarca (Wiñay Marka), a veliki jezero Čukito (Lago Chucuito). Peruanci i manji i veći dio zovu Malo jezero i Veliko jezero (Lago Pequeño i Lago Grande).