Razlika između verzija stranice "Top lista nadrealista"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
{{Preuređivanje}}
{{Preuređivanje}}
==Historija==
==Historija==
[[Slika:Tln.jpg|thumb|left|200px|Ekipa Top liste nadrealista]]'''Top lista nadrealista''' ima poprilično čudnu [[Historija|historiju]]. Nekoliko glumaca su još [[1981]]. na drugom programu Radio Sarajeva, u emisiji "Primus" imali svojih pet minuta rezervisanih za mlade, koji su se pretvorili u prekonoćnu senzaciju i već tada se približili slavi koja ih je kasnije dostigla. Već [[1983]]. se osnivaju bendovi koji su trebali da predstavljaju okosnicu antipokreta koju je ova grupa, 20 i vrlo malo godišnjaka htjela da osnuje: [[Zabranjeno pušenje]], [[Elvis J. Kurtović]] & [[His Meteors]] i [[Crvena jabuka]]. Vođe ovog pokreta, oslonjenog na pank (prva, daleka veza sa "Pajtonovcima" koji su u [[Engleska|Engleskoj]] posijali šeme panka), bili su [[Nenad Janković]] (dr Nele Karajlic), [[Mirko Srdić]] ([[Elvis J. Kurtović]]), [[Sejo Sexon]], [[Branko Đurić]] i [[Zenit Đozić]]. [[1985]]. se, nakon velikog uspjeha prvog albuma [[Zabranjeno Pušenje|Zabranjenog pušenja]] '''Das ist Valter''', posvećenog Olimpijadi u [[Sarajevo|Sarajevu]] i [[Drugi svjetski rat|Drugom svjetskom ratu]]. Dakle nakon "Valtera", '''TLN''' konačno dobijaju priliku da snime svoju seriju. Sličnost sa "Pajtonovcima" je očigledna, ali je jednako očita i želja da se pokaže lokalni duh što je još veći apsurd. Serija je postala legendarna u cijeloj [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]], pa je zaista neobično da je druga sezona snimljena tek četiri godine kasnije. Tek je '''Top lista nadrealista 2''' dobila ogromnu pažnju i, logično, nešto slabiji (a opet sjajan) treći dio sniman (već ratne) [[1991]]. Specijalna epizoda za novu [[1992]]. je i posljednja koju su '''"Nadrealisti"''' snimili zajedno. Šestog aprila [[1992]]. je [[Sarajevo]] počelo da se ruši i to rušenje, makar u ljudima, nikada neće prestati. Nele je prebjegao u Beograd, Đuro u Sloveniju, Zenit je ostao u [[Sarajevo|Sarajevu]] i čak i tokom rata snimao '''Top listu Nadrealista''', koja je doživjela uspjeh u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]], ali nije ni blizu kvaliteta predratnih epizoda sa kompletnom postavom.
[[Slika:Tln.jpg|thumb|left|200px|Ekipa Top liste nadrealista]]Top lista nadrealista ima poprilično čudnu [[Historija|historiju]]. Nekoliko glumaca su još [[1981]]. na drugom programu Radio Sarajeva, u emisiji "Primus" imali svojih pet minuta rezervisanih za mlade, koji su se pretvorili u prekonoćnu senzaciju i već tada se približili slavi koja ih je kasnije dostigla. Već [[1983]]. se osnivaju bendovi koji su trebali da predstavljaju okosnicu antipokreta koju je ova grupa, 20 i vrlo malo godišnjaka htjela da osnuje: [[Zabranjeno pušenje]], [[Elvis J. Kurtović]] & [[His Meteors]] i [[Crvena jabuka]]. Vođe ovog pokreta, oslonjenog na pank (prva, daleka veza sa "Pajtonovcima" koji su u [[Engleska|Engleskoj]] posijali šeme panka), bili su [[Nenad Janković]] (dr Nele Karajlic), [[Mirko Srdić]] ([[Elvis J. Kurtović]]), [[Sejo Sexon]], [[Branko Đurić]] i [[Zenit Đozić]]. [[1985]]. se, nakon velikog uspjeha prvog albuma [[Zabranjeno Pušenje|Zabranjenog pušenja]] Das ist Valter, posvećenog Olimpijadi u [[Sarajevo|Sarajevu]] i [[Drugi svjetski rat|Drugom svjetskom ratu]]. Dakle nakon "Valtera", TLN konačno dobijaju priliku da snime svoju seriju. Sličnost sa "Pajtonovcima" je očigledna, ali je jednako očita i želja da se pokaže lokalni duh što je još veći apsurd. Serija je postala legendarna u cijeloj [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]], pa je zaista neobično da je druga sezona snimljena tek četiri godine kasnije. Tek je Top lista nadrealista 2 dobila ogromnu pažnju i, logično, nešto slabiji (a opet sjajan) treći dio sniman (već ratne) [[1991]]. Specijalna epizoda za novu [[1992]]. je i posljednja koju su "Nadrealisti" snimili zajedno. Šestog aprila [[1992]]. je [[Sarajevo]] počelo da se ruši i to rušenje, makar u ljudima, nikada neće prestati. Nele je prebjegao u Beograd, Đuro u Sloveniju, Zenit je ostao u [[Sarajevo|Sarajevu]] i čak i tokom rata snimao Top listu Nadrealista, koja je doživjela uspjeh u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]], ali nije ni blizu kvaliteta predratnih epizoda sa kompletnom postavom.


==Glumci==
==Glumci==

Verzija na dan 9 septembar 2006 u 23:09

Historija

Ekipa Top liste nadrealista

Top lista nadrealista ima poprilično čudnu historiju. Nekoliko glumaca su još 1981. na drugom programu Radio Sarajeva, u emisiji "Primus" imali svojih pet minuta rezervisanih za mlade, koji su se pretvorili u prekonoćnu senzaciju i već tada se približili slavi koja ih je kasnije dostigla. Već 1983. se osnivaju bendovi koji su trebali da predstavljaju okosnicu antipokreta koju je ova grupa, 20 i vrlo malo godišnjaka htjela da osnuje: Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors i Crvena jabuka. Vođe ovog pokreta, oslonjenog na pank (prva, daleka veza sa "Pajtonovcima" koji su u Engleskoj posijali šeme panka), bili su Nenad Janković (dr Nele Karajlic), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Sejo Sexon, Branko Đurić i Zenit Đozić. 1985. se, nakon velikog uspjeha prvog albuma Zabranjenog pušenja Das ist Valter, posvećenog Olimpijadi u Sarajevu i Drugom svjetskom ratu. Dakle nakon "Valtera", TLN konačno dobijaju priliku da snime svoju seriju. Sličnost sa "Pajtonovcima" je očigledna, ali je jednako očita i želja da se pokaže lokalni duh što je još veći apsurd. Serija je postala legendarna u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa je zaista neobično da je druga sezona snimljena tek četiri godine kasnije. Tek je Top lista nadrealista 2 dobila ogromnu pažnju i, logično, nešto slabiji (a opet sjajan) treći dio sniman (već ratne) 1991. Specijalna epizoda za novu 1992. je i posljednja koju su "Nadrealisti" snimili zajedno. Šestog aprila 1992. je Sarajevo počelo da se ruši i to rušenje, makar u ljudima, nikada neće prestati. Nele je prebjegao u Beograd, Đuro u Sloveniju, Zenit je ostao u Sarajevu i čak i tokom rata snimao Top listu Nadrealista, koja je doživjela uspjeh u Bosni i Hercegovini, ali nije ni blizu kvaliteta predratnih epizoda sa kompletnom postavom.

Glumci

Datoteka:Nele.jpg
Nele Janković
Datoteka:Zena.jpg
Zenit Đozić
Branko Đurić


Linkovi