Razlika između verzija stranice "En-Nisa"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
mNo edit summary
Red 2: Red 2:
|Ime sure=En-Nisa
|Ime sure=En-Nisa
|Arapski naziv='''سورة النساء'''
|Arapski naziv='''سورة النساء'''
|Prikaz sure=Qur'anic Manuscript - Maghribi script.jpg
|Prikaz sure=
|Klasifikacija=Medinska
|Klasifikacija=Medinska
|Značenje naziva="Žene"
|Značenje naziva="Žene"

Verzija na dan 7 august 2011 u 03:46

سورة النساء
En-Nisa
"Žene"
KlasifikacijaMedinska
Red. br. u Kur'anu4
Br. ajeta u suri176
Br. sedždi-tilavetnema

Kur'ansko poglavlje (sura) En-Nisa (Arapski سورة النساء) je četvrto poglavlje po redu, objavljeno u Medini. Ima 176 ajeta, što je čini trećim poglavljem po veličini, nakon El-Bekara i Ali-Imran. Ime je dobila po tome što se u velikom dijelu bavi pitanjima prava i obaveza žena.

Sadržaj

Dio Ku'anske sure En-Nisa ukrašenim pismom iz 13. stoljeća

U samom početku, u prvom ajetu se govori o stvaranju jedne duše (nefsin vahidetin) a zatim stvaranja para toj duši (zevdžeha) a zatim da se od njih rasprostranili mnogi muškarci i žene.

U daljem tekstu se govori o pravima siročadi, čuvanju njihovog imetka a zatim zabrana ženidbe više od četiri žene (3.ajet), zatim o nasljednom pravu (11, 12 ajet), prijetnja onima koji ne poštuju ta prava (14.ajet), kazna za preljubu (15,16,17 ajet).

U 19. ajetu se jasno zabranjuje da "se žene kao stvari nasljeđuju" nakon smrti muža, što je bio običaj u nekim kulturama.

U daljem tekstu (23,24,25.ajet) se podvlači granica, ko se po Islamskom pravu smije, a koga je zabranjeno ženiti od žena.

Sura En-Nisa također obiluje ajetima opšte poruke koji se nalaze i u svakoj drugoj suri, kao što je opis Džehenema, Dženeta, podsticanje na dobročinstvo, prijetnja za loša djela, itd.

U 153 ajetu se također spominje poslanik Mojsije (Musa a.s) i događaj u kojemu su Jevreji od njega tražili da im pokaže Allaha a odmah nakon (157 ajet) toga negacija da je Isus ubijen na križu "..a nisu ga ni ubili niti razapeli već im se pričinilo (šubihe lehum)..." , ajet kojeg muslimani često navode prilikom negiranja raspeća Isusovog. "..a sigurno ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao sebi...", kaže se u daljem tekstu.

U 171,172 i 173 ajetu je potvrda negacije raspeća i trojstva riječima: "...Mesih (Mesija), Isa (Isus), sin Merjemin (Marijin), samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, hvaljen neka je On, zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji... Posljednji ajet sure En-Nisa se bavi nasljednim pravom.

Također pogledajte