Razlika između verzija stranice "Hamdija Ćemerlić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Članak pripremila moja kolegica koja nije registrovana kao korisnik ;-)
(Nema razlike)

Verzija na dan 11 august 2011 u 15:20

Hamdija

Hamdija Čemerlić (1905.-1990.) bio je akademik i rektor Univerziteta u Sarajevu. Bio je prvi dekan Islamskog teološkog fakulteta, kasnije preimenovanog u Fakultet islamskih nauka. Bio je član Matičarske komisije koja je izrađivala prvi nastavni plan Fakulteta islamskih nauka. Predavao je predmet „Društveni i politički sistem SFRJ“. Bio je izvanredan poznavatelj filozofije prava i države. Učestvovao je na zasjedanju ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a u Jajcu, zatim u donošenju prvog ustava Jugoslavije i najviših pravnih akata Bosne i Hercegovine, čime je dao vlastiti doprinos očuvanju i afirmaciji državnosti BiH. Aktivno je učestvovao u donošenju Ustava Islamske zajednice u Jugoslaviji. Objavio je preko 70 naučnih i stručnih radova, prikaza i recenzija. Zaslužan je takođe za demokratizaciju Islamske zajednice, i time dao veliki doprinos razvoju njenih najvažnijih institucija.

S obzirom da je rad na Univerzitetu bio u sukobu sa političkim djelovanjem, akademik Čemerlić se odrekao obnašanja bilo kakvih političkih funkcija u korist rada na Univerzitetu.

Prvi je postigao doktorat iz oblasti pravnih nauka na poznatom pariškom Univerzitetu Sorbonne.

Godine 1974. odlazi u penziju. Nakon smrti akademika Čemerlića, Akademija nauka i umjetnosti BiH je objavila Zbornik radova posvećen upravo Hamdiji Čemerliću.[1]

Reference

  1. ^ www.fin.ba/datoteke/Zbornik11.pdf