Razlika između verzija stranice "Singapur"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Cathédrale
m Poništene izmjene koje je napravio Gratte-papier (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao MerlIwBot
Red 25: Red 25:
pozivni_broj = +65 |
pozivni_broj = +65 |
|}}
|}}
[[File:Saint Andrew's Cathedral, Singapore 2.JPG|thumb|250px|left]]
'''Singapur''', službeno Republika Singapur, je ostrvska država na samom vrhu Malajskog poluostrva, 137 kilometara sjeverno od ekvatora, u jugoistočnom regionu Azije.
'''Singapur''', službeno Republika Singapur, je ostrvska država na samom vrhu Malajskog poluostrva, 137 kilometara sjeverno od ekvatora, u jugoistočnom regionu Azije.



Verzija na dan 19 august 2011 u 14:34

Republic of Singapore
Republika Singapur
Zastava Singapura
Zastava
HimnaMajulah Singapura ("Naprijed Singapur")
Položaj Singapura na karti
Položaj Singapura
Glavni grad Singapur
Službeni jezik engleski, kineski, malajski i tamilski
Državno uređenje  
• Predsjednik
Sellapan Ramanathan
• Premijer
Lee Hsien Loong
Zakonodavstvo  
Nezavisnost Od Malezije, 9. augusta 1965. 
Površina
• Ukupno
704.0 km2 (190.)
• Vode (%)
1.444
Stanovništvo
• Ukupno
4,680,600 Procjena 2007. (117.)
6,369.2/km2 
Valuta Singapurski dolar
Vremenska zona SST (UTC+8)
Pozivni broj +65
Internetska domena .sg

Singapur, službeno Republika Singapur, je ostrvska država na samom vrhu Malajskog poluostrva, 137 kilometara sjeverno od ekvatora, u jugoistočnom regionu Azije.

Odvojen je od Malezije Vratima (morskim prolazom) Johor, na svom sjeveru, i od indonežanskih Riau ostrva Singapurskim prolazom, na svom jugu.

Grad-država, Singapur je po značaju četvrti financijski centar u svijetu. Takođe je i kosmpolitski svjetski grad, koji igra ključnu ulogu u svjetskoj trgovini i finacijama.

Singapur ima raznoliku populaciju od 5 miliona ljudi, sastavljenu od Kineza, Malajaca, Indijaca, Bijelaca i ostalih Azijata (različitog porijekla).

Na šestom je mjestu, po broju stranaca 42%, koji drže pola servisnog sektora. Država je druga u svijetu, po gustini stanoništva, odmah iza Monaka.

Historija

Ostrvo Singapur je pripadao indonežansko-malajskoj državi Shrividjaja. Grad je osnovan godine 1160. i postao važno trgovački centar jugoistočne Azije, ali ga je godine 1377. razrušila vojska javanske države Madjapahit. Nakon toga je služio isključivo kao utočište piratima. Godine 1819. ga je zaposjela Britanska Istočnoindijska kompanija, pa se s vremenom razvio u jedno od najvažnijih uporišta i trgovačkih centara britanske imperije. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, u februaru 1942. godine, su se na ostrvo iskrcali Japanci, te porazili i zarobili veliku britansku vojsku, što je predstavljalo jedan od najvećih savezničkih poraza u ratu i simbolički početak kraja Britanske Imperije.

Nakon rata su ga ponovno zaposjeli Britanci, a godine 1961. je postao dijelom Malezijske Federacije. Godine 1965. je vlada na čelu s Lee Kuan Yewom proglasila nezavisnost.

Geografija

Nalazi se u jugoistočnom dijelu Azije, u blizini ekvatora na jugu Malajskog arhipelaga. Površina 616 km2 oko 4 miliona stanovnika. Reljef nije visoke nadmorske visine najviša oko 175 m, povećavaju veličinu tako što zaustavljaju prodor mora. Klima je ekvatorijalna.

Privreda

U početku je bila važna pomorsko sjedište (i sad je) ali je slabije bila razvijena. Kasnije procesom industrijalizacije jedna je od razvijenijih zemalja. Industrija je u vlasništvu stranog kapitala, ali država počinje gledati da veći udio imaju i oni i domaći ljudi među kojima su veliki biznismeni. Industrija je uglavnom u vlasništvu stranaca (Amerikanaca, Nijemaca), brodogradnja, naftna prerada, elektrotehnika, hemijska, tekstilna, elektronska, mašinska.

Poljoprivreda: kaučuk, kokos, šećerna trska, banana, slatki krompir.

Važnost u današnjem svijetu

Singapur predstavlja ne samo jedno od najvažnijih saobraćajnih i ekonomskih središta Azije, nego i jedan od najvažnijih gradova u svijetu.

Često se naziva gradom budućnosti, zbog primjene naprednih tehnologija koje su njegovim stanovnicima omogućile da uživaju životni standard nepojmljiv čak i mnogim stanovnicima razvijenih industrijskih država na Zapadu.

Šablon:Link FA