Razlika između verzija stranice "Mitropa cup"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: hu:Közép-európai kupa
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot dodaje: uk:Кубок Мітропи
Red 95: Red 95:
[[sv:Mitropacupen]]
[[sv:Mitropacupen]]
[[tr:Mitropa Kupası]]
[[tr:Mitropa Kupası]]
[[uk:Кубок Мітропи]]
[[zh:米杜柏杯]]
[[zh:米杜柏杯]]

Verzija na dan 3 oktobar 2011 u 10:15

Mitropa cup, ili srednjoevropski kup, je bilo prvo veće međunarodno klupsko takmičenje u nogometu na evropskom kontinentu. Takmičenje je igrano u periodu od 1927. do 1992. godine, sa pauzom između 1949.-1951. godine.

Na inicijativu austrijanca Huga Meisla, 16. i 17. jula 1927. godine u Veneciji u Italiji je donesena odluka o osnivanju ovog takmičenja. Prve utakmice su odigrane iste godine, 14. avgusta.

Prvih nekoliko godina su učestvovale po dvije ekipe iz Austrije, Mađarske, Čehoslovačke i Jugoslavije, da bi se u narednim sezonama broj ekipa povećao na četiri po državi a pristupile su i Italija, Švicarska i Rumunija.

Takmičenje je obustavljeno početkom Drugog svjetskog rata a nastavljeno 1951. godine.

Osnivanjem euro kupova organizovanih od strane UEFA, Mitropa kup je počeo gubiti svoj sjaj, iako je nekad važilo za jedno od najjačih klupskih takmičenja na kontinentu. Tokom osamdesetih godina, nova pravila su predvidila da, umjesto nekad državnih šampiona, sada učestvuju pobjednici nacionalnih drugih liga. Ovo je dovelo de pada interesovanja za takmičenje. Posljednje finale, igrano 1992. u italijanskom gradu Foggia, između Borca iz Banja Luke i mađarskog Budapesti VSC (5:3 poslije penala) privuklo je manje od 1000 gledaoca.

Srednjoevropski kup je nakon toga ugašen, djelomično i zbog rata u bivšoj Jugoslaviji.

Tri ekipe iz Bosne i Hercegovine su bili pobjednici srednjoevropskog kupa: NK Čelik Zenica (1971 i 1972), Iskra Bugojno (1985) i Borac Banja Luka (1992).


Lista pobjednika